Tio tips som hjälper din luftvärmepump att spara mer.

Av Anders Birgersson, 23 augusti 2018


luftvärmepunp_fasadEn luft/luftvärmepump utvinner värme ur utomhusluften så effektivt att den kan halvera din värmekostnad. För att få ut mesta möjliga av din värmepump finns det några saker att tänka på. I det här blogginlägget går vi igenom tio av de viktigaste.

 

1. Din luft/luftvärmepump är ett komplement till ditt befintliga värmesystem. Undvik därför att helt och hållet stänga av ditt ordinarie värmesystem. Det behövs i de flesta fall som en back-up och stöttning när det blir kallare ute.

2. En luft/luftvärmepump har vanligtvis tre olika arbetslägen: Värme (Heat), Kyla (Cool) och Auto. Undvik att ställa in din värmepump på Auto, speciellt om du i första hand prioriterar en låg energiförbrukning. Det kan nämligen innebära att din värmepump börjar kyla om värmen i huset går upp till följd av exempelvis direkt solljus.

Om du är nyfiken på vad kyldrift för en luft/luftvärmepump kostar kan vi rekommendera vårt tidigare blogginlägg som handlar om just det.

entre_luftvärmepump

3. Fläkten på luft/luftvärmepumpens inomhusdel har till uppgift att sprida värmen i huset. På många modeller är det en fördel att välja en fast och högre fläktinställning jämfört med att använda fläktens autoläge. Tvärtemot vad man kan tro innebär en högre fläkthastighet faktiskt en lägre energiförbrukning eftersom värmen distribueras bättre. Om du har en fläkt med fast inställning ska du vinkla den nedåt när luft/luftvärmepumpen arbetar i värmeläge. Då blir golven varmare, vilket har stor betydelse för hur varmt vi upplever ett rum.

4. Elementen närmast luft/luftvärmepumpen kan oftast stängas av helt. I övriga delar av huset behöver du prova dig fram för att se vilka element som måste vara påslagna och vilken temperatur du behöver ställa in dessa på för att få behaglig värme i hela huset. När det blir gradvis kallare ute kan du eventuellt behöva stötta med flera element. Dessa kan slås av igen när det blir varmare ute.

5. Om du har golvvärme kan du sänka temperaturen såpass att golvet fortfarande känns behagligt att gå på, men inte värmer upp luften – det sköter ju luft/luftvärmepumpen utmärkt. I de utrymmen dit värmen inte når ställer du däremot in normal temperatur för golvvärme.

6. Öppna dörrarna till de närliggande rummen så att du ger värmen möjlighet att sprida sig dit.

7. Stäng dörrarna till de rum dit värmen har svårt att nå. På så sätt utnyttjar du luft/luftvärmepumpens värme på bästa sätt i övriga utrymmen, samtidigt som elementen i de stängda rummen lättare kan värma upp dessa ytor.

8. Glöm inte att stänga av värmepumpen under varma perioder på sommaren om du inte tänkt nyttja kylfunktionen eller luftreningen.

9. Luft/luftvärmepumpens utedel behöver fri yta runt sig för att luften ska kunna cirkulera ordentligt, annars finns risk för rundgång. Samtidigt ska den stå skyddad från väder. Mer om placeringen av utedelen för luftvärmepumpar kan du läsa i det här blogginlägget.

Utedel_luftvärmepump

10. Regelbunden service ser till att din luftvärmepump fortsätter att prestera på topp och minskar risken för driftstopp. Vissa enklare åtgärder som förbättrar funktionen kan du göra helt själv medan andra typer av underhåll kräver specialistkompetens. I det här blogginlägget kan du läsa mer om underhåll av din luft/ luftvärmepump.

Är du intresserad av en offert på en ny värmepump eller service av din gamla? Kontakta en specialist nära dig.

HITTA SPECIALIST

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Energispartips , Spara mer

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.