Bröderna Peterson grundar IVT Industrier

Världens blickar riktas mot Tranås.

Elis Petersson grundade IVT tillsammans med sina bröder och började tillverka värmepumpar i liten skala under början av 1970-talet. Då anade han knappast att företaget skulle bli ledande i Europa. Han visste inte heller att IVT i lilla Tranås 40 år senare skulle bli ett kompetenscenter för miljöteknik och ta emot kunskapstörstande besökare från jordens alla hörn. Däremot visste Elis Peterson en hel del om värmepumpar. Kunskap och entreprenörsanda som lagt grunden för vår ledande position i utvecklingen av ny värmepumpsteknik.

1968

IVT Industrier grundas av Tranåsbröderna, Elis, Harald och Billy Peterson. Inledningsvis är det tillverkning av torkutrustning för grafiska industrin som gäller.

1970

Utveckling och tillverkning av Sveriges första ytjordvärmepumpar.

1977

Utveckling av Sveriges första bergvärmepump, IVT 2000.

IVT Värmepumpar värmer Kungens slott

1985

IVT växer och får en stororder från Drottningholms Slott. En värmepump på 300 kW installeras som sparar 200 m3 olja/år.

IVT vinner Nutek-tävling

1995

Bergvärmepumpen IVT Greenline vinner Nuteks (Verket för näringslivsutveckling) tävling för miljövänliga och energisnåla värmepumpar. Under året installeras mer än 1000 stycken IVT Greenline.

2005

IVT Greenline blir marknadens första Svanenmärkta värmepump. Bosch Thermotechnik GmbH köper IVT Industrier.

2008

IVT passerar 500 anställda. Över 50 procent av all produktion går på export.

2009

Greenhouse, IVT:s utbildnings- och kompetenscenter, invigs i Tranås. Huset är ett plusenergihus som producerar mer energi än vad det förbrukar.

2010

IVT passerar milstenen med 300.000 installerade värmepumpsanläggningar i Sverige.

2012

IVT presenterar den första värmepumpen som styrs via smartphone genom tillbehöret IVT Anywhere.

2013

IVT lanserar den första värmepumpen med SmartGrid. Tekniken innebär att värmepumpen sparar extra pengar genom att automatiskt anpassa sitt arbete så att den utnyttjar de dygnsintervaller när elpriset är lägst.

2014 - IVT AirX lanseras

Vi lanserar en av de första luft/vattenvärmepumparna med varvtalsstyrning särskilt designad för det nordiska klimatet. Det innebär att lågenergikompressorn automatiskt anpassar värmeproduktionen efter husets värmebehov. IVT AirX är så effektiv att besparingen kan jämföras med bergvärmepumpar. Skillnaden är att du slipper borra. 

Läs mer om AirX
2015

IVT passerar ännu en milsten med 400.000 installerade värmepumpsanläggningar i Sverige.

2016

Ny generation värmepumpar med en nyskapande modern design lanseras.

2017

IVT levererar Sveriges hittils största bergvärmeanläggning bestående av 29 st fastighetsvärmepumpar.

2018

Under hösten lanseras IVT Vent 302, en värmepump speciellt anpassad för att ge god värmeekonomi i villor med frånluftsventilation.

2019

En nyutvecklad serie av berg/jordvärmepumpar släpps i början av året. Namnet på den nya serien blir IVT GEO 500. Med den nya plattformen introduceras även vår första display med touch-screen.