Vad kostar det att kyla med en luftvärmepump?

Av Urban Jonsson, 31 maj 2016

luftluft.pngFörutom att en luft/luftvärmepump ger skön värme när det är kallt ute, kan den också ge svalka på de allra varmaste sommardagarna. Men vad kostar det egentligen att låta din värmepump kyla istället för att värma? I det här blogginlägget tar vi reda på det.

 

Bättre sömn för pengarna.
Faktum är att det inte är särskilt dyrt att byta från värmeläge till kyla. Säg att du låter värmepumpen blåsa kall luft i ditt hus tre timmar per dag i juli och augusti.
De flesta modeller av luft/luftvärmepumpar drar mellan 500-1200W i kyldrift. För enkelhetens skull räknar vi på 1000W och ett elpris om ca 1 krona/kWh, vilket betyder en kostnad om ungefär 1 krona per timmas drift med svalkande kyla. För semestermånaden Juli och efterföljande OS-månaden Augusti, som späckas med spännande sport och svenska Guldchanser, rör det sig därmed totalt om ca 180 kronor för att du låter värmepumpen blåsa svalkande luft. Dyrare än så är det inte att slippa klibba fast i TV-soffan. En skön bonus är också att du sover bättre om nätterna med en svalare inomhustemperatur.

Läs även vårt blogginlägg ”Vem får installera en luft/luftvärmepump”.

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Driftkostnad , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.