Vad händer om min värmepump slutar fungera?

Av Anders Birgersson, 17 maj 2016

bergvarmepump.jpgDagens värmepumpar är lika driftsäkra som energisnåla. Men vad gör du om oturen trots allt är framme och du får en skada på din värmepump? Det går vi igenom i det här blogginlägget.

 

En garanti är tur i oturen.
Tillvägagångssättet och din egen arbetsinsats är olika stor beroende på om din värmepump har en garanti eller en försäkring. De flesta tillverkare arbetar idag med försäkringar, men har du tur har du istället en värmepump med en gällande garanti. Då behöver du inte göra mer än att kontakta återförsäljaren som installerat värmepumpen. De kommer ut, åtgärdar felet och sköter allt pappersarbete. Du behöver inte göra någonting och betalar heller ingen självrisk.

De flesta garantiskydd innebär även att du måste följa ett specifikt serviceprogram för värmepumpen, där en auktoriserad tekniker kommer ut och servar värmepumpen med förbestämda intervaller. Det ger dig också ett bättre skydd mot driftstopp och en optimerad värmepump som sparar mer.

Skadeanmälan till försäkringsbolaget.
Är din värmepump istället skyddad av en försäkring tillkommer en del arbete. Du kontaktar först ditt villa/hemförsäkringsbolag för en skadereglering samt en servicetekniker för reparationen. Du får själv ligga ute med kostnaden för reparationen och begär sedan ersättning. Har du en tilläggsförsäkring för värmepumpar kan du även vara berättigad till ett utökat skydd som eliminerar självrisk och åldersavdrag. I normalfallet behöver följande handlingar skickas samlade till bolaget som försäkrar din värmepump;

  • En komplett ifylld och underskriven skadeanmälan och reparatörsrapport. (Skadeanmälan hittar du på värmepumpstillverkarens eller försäkringsbolagets webbsida.)
  • Kopia på reparationsfakturan.
  • Skaderegleringserkännandet från ditt villa/hemförsäkringsbolag. Där ska din ersättning framgå samt självrisk och åldersavdrag om åldersavdrag avräknats. Vid tillfällen då villa/hemförsäkringsbolaget har skrivit av värmepumpen till 100 procent ska det framgå.

Läs också vårt blogginlägg ”Skillnaden mellan en garanti och en försäkring”. 

Hitta servicetekniker

Intresseområden: Service , Skada , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 15 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.