Hur mycket el förbrukar en luft/luftvärmepump?

Av Anders Birgersson, 18 oktober 2018


Hall-1Även om en luft/luftvärmepump använder utomhusluften för att skapa värme, så krävs det el för att driva den. Men hur mycket och vad blir kostnaden? Vi går igenom kalkylen i det här blogginlägget.

Det finns flera faktorer som påverkar driftskostnaden, oavsett om det handlar om bergvärme, luftvärme eller någon annan typ av värmepump. En uppenbar faktor är klimatet där du bor. Ju kallare, desto mer måste din luft/luftvärmepump arbeta för att hålla rätt temperatur i ditt hus. För att kunna ge en relevant uppskattning på hur mycket el en luft/luftvärmepump förbrukar har vi därför utgått från konkreta exempel i vår beräkning.

Borr

Ett typiskt hus för luft/luftvärme.
Den typ av hus som är absolut vanligast när det gäller installationer av luft/luftvärmepumpar är där uppvärmningen sker med direktverkande el. Därför utgår vi från just direktverkande el och ett elpris om 1,3 kronor per kWh. Planlösningen är öppen. Uppvärmningen av tappvarmvatten och hushållsel tillkommer med i genomsnitt cirka 9 000 kWh per år.

Borr

 

Borr

Exempel 1: Malmö.
I Malmö är årsmedeltemperaturen 8,2 grader. För ett hus som har ett uppvärmningsbehov på 9 100 kWh blir besparingen cirka 6 700 kWh efter installationen av en luft/luftvärmepump. Det innebär att vi har cirka 2 400 kWh el som måste tillföras för driften. Med ett elpris på 1,3 kronor per kWh innebär det att värmekostnaden per år blir 3 120 kronor, en besparing på 8 710 kronor.

Exempel 2: Borås.
Borås har en årsmedeltemperatur på 6,1 grader. För ett hus med ett uppvärmningsbehov på 11 000 kWh blir besparingen cirka 7 400 kWh med en luft/luftvärmepump. Det innebär att cirka 3 600 kWh återstår att tillföras som el. Genomsnittskostnaden för uppvärmningen per år blir alltså 4 680 kronor, en besparing på 9 620 kronor.

Exempel 3: Luleå.
Uppe i norr är årsmedeltemperaturen betydligt lägre. I Luleå ligger den på 1,3 plusgrader. För ett hus med ett uppvärmningsbehov på 15 400 kWh innebär en luft/luftvärmepump en besparing på cirka 8 500 kWh. För driften måste vi alltså tillföra 6 900 kWh, vilket innebär en genomsnittskostnad för uppvärmningen per år på 8 970 kronor, en besparing på 11 050 kronor.


För att få reda på mer om förutsättningarna för en luft/luftvärmepump i just ditt hus rekommenderar vi att ta kontakt med en specialist. De hjälper kostnadsfritt till med att ta fram ett prisförslag på lämplig värmepumpsmodell med en en bra placering i huset.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Vill du veta driftskostnaden för andra typer av värmepumpar? Kolla in vårt tidigare inlägg Hur mycket el drar en värmepump?

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Direktverkande el , Spara mer

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.