Värmepodden, avsnitt 6: När går en värmepump i pension?

Av Anders Birgersson, 17 maj 2018

varmepodden_1.jpgI det sjätte avsnittet av Värmepodden pratar vi livslängd. Hur många år kan man förvänta sig att en värmepump håller och är det någon skillnad på hur länge en luftvärmepump levererar jämfört med till exempel bergvärme? I studion finns specialisterna Dan Lundgren och Michael Kallies tillsammans med Frida Zetterström, som leder samtalet.

Lyssna här, eller i din favorit-app för poddar.

varmepodden_medverkande.jpg 

Här följer några av de viktigaste lärdomarna från avsnittet.

Hur länge håller en värmepump?
”Först och främst är det driftförhållanden som styr. En värmepump behöver fria flöden och kollektorslangen måste vara rätt dimensionerad. Om alla förutsättningar är bra så kommer värmepumpen att få långa driftstider. Det är bra för kompressorn, eftersom det blir färre start och stopp. Då kan man säga att en bergvärmepump kan ha en livslängd på 15–20 år. I bästa fall 25. En luft/värmepump lite kortare, 15–20 år. Det beror på att en modul står ute, så det blir en yttre påverkan. En luft/luftvärmepump är mer ett komplement till ett befintligt värmesystem, så det beror väldigt mycket på förutsättningarna och hur den får jobba. Men 10-15 år kan man nog räkna med. Frånluftsvärmepumpar brukar hålla 15 år.”

Vilka tecken finns att det är dags att byta ut sin värmepump?
”Förutom uppenbara fel som driftstopp eller en säkring som är slut så kan det även vara missljud eller att man märker en ökad energiförbrukning. Värmepumpen presterar dåligt helt enkelt. Då är det dags att fundera. Frågan är om man ska reparera eller byta ut. Jag brukar säga att om en värmepump är äldre än tio år och får ett kompressorhaveri, då ska man byta ut värmepumpen. Ett kompressorbyte kostar mellan 20-30 000 kronor, så det handlar om ganska stora summor. Mindre kostsamma reparationer däremot kan man fortsätta med upp till värmepumpen är minst 15 år.”

servicekille_2

Hur ska man tänka när man väljer vem som utför utbytet?
”Vid ett utbyte är det viktigt att använda 
en certifierad specialist som kan kontrollera att alla förutsättningar är rätt. Du ska anlita ett företag som kan hjälpa till hela vägen från att sammanställa en tydlig och bra offert till att göra en service fem år senare. Du ska kunna vända dig till samma företag och få hjälp med allt. Det är en trygghet, eftersom det kan hända saker på helgen och då är det viktigt att det finns en jour.”


Behöver man borra nytt vid byte av bergvärme?
”Nya värmepumpar har ofta ett högre effektuttag. Då får man dimensionera rätt så att det passar borrhålet och energibehovet i huset. I vissa fall kan man göra en kompletterande borrning. Det finns även värmepumpar som kan känna av temperaturen i borrhålet och kompensera med el istället för det saknade borrdjupet. Men det är återigen en certifierad specialist som måste hjälpa till med det beslutet. Om du till exempel sätter in en för stor värmepump på ett för litet borrhål, så resulterar det i något som kallas permafrost. Borrhålet fryses ned, och på ett par års tid blir det helt obrukbart.”

Vad kostar ett utbyte jämfört med en nyinstallation?
”Luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar kostar ungefär samma vid utbyte som vid nyinstallation. Till viss del kan man använda befintlig rördragning och el, men det finns också moment som inkluderar demontering och skrot av den gamla värmepumpen som tillkommer. Så i det stora hela blir det ungefär samma pris. När det gäller bergvärmepumpar och jordvärmepumpar så sparar man in borrning eller plöjning för kollektorslangen. Dessa återanvänds och därför sparar du allt mellan 30-50 000 kr. Ett rätt dimensionerat borrhål kan hålla upp till 80 år.”

Hur mycket effektivare är en ny värmepump jämfört med en gammal?
”Jag skulle säga 15-20 procent bättre generellt. Det är många saker som gjort att värmepumparna blivit effektivare. Bättre kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergiteknik i cirkulationspumpar och fläktar bidrar alla till den förbättrade verkningsgraden.”

Behöver du rådgivning av en auktoriserad servicetekniker nära dig?

HITTA SPECIALIST

Vill du veta mer om att byta en gammal pump?

Läs om utbyte

Lyssna på Värmepodden
Förutom att du kan lyssna på Värmepodden här i webbläsaren hittar du givetvis vår podd överallt där du brukar hitta poddar.

Intresseområden: Berg-, jord- och sjövärmepump , Frånluftsvärmepump , Luft/luftvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Service

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.