5 tips till dig som ska köpa bergvärmepump.

Av Urban Jonsson, 31 maj 2018


5_tips_bvFörutom att en bergvärmepump sänker dina värmekostnader höjer den också värdet på ditt hus. I den här texten ger vi fem tips som hjälper dig göra rätt köp.

 

 

1. En investering som betalar sig själv.
Om du jämför offerter på olika värmesystem kommer förmodligen bergvärme att utmärka sig som det dyraste alternativet. Det beror på att installationen kräver ett över 100 meter djupt borrhål. Samtidigt är det den typen av värmepump som ger allra billigast värme. Dessutom är det en investering som håller i längden. Borrhålet återladdas ständigt av solens strålar, och kollektorslangen som leder energin till värmepumpen har en normal livslängd på 50 - 100 år. Själva värmepumpen klarar cirka 20 år innan du behöver byta ut den, men borrhål och kollektorslang håller alltså betydligt längre än så. Systemet runt värmepumpen innebär att du till större delen blir självförsörjande på närproducerad värme, vilket även höjer andrahandsvärdet på ditt hus.

Om du vill veta mer om borrhål och bergvärme rekommenderar vi det här avsnittet av Värmepodden.

2. Jämför installatörer lika noga som du jämför värmepumpar.
En bergvärmepump kräver en noggrann dimensionering för att spara så mycket pengar som möjligt. Det innebär att både förutsättningarna i ditt hus, din värme- och varmvattenförbrukning och klimatet där du bor påverkar allt från borrhålets djup till vilken effekt din värmepump behöver. Se därför till att du har förtroende för den som ska utföra arbetet. Förutom din magkänsla och en kontroll att installatören är certifierad av SKVP (Svenska Kyl & Värmepumpföreningen) kan du titta extra noga på värmepumpskalkylen. Ibland kallas den även energikalkyl, och en seriös installatör lämnar alltid en sådan som en del av ditt beslutsunderlag. Ytterligare en viktig faktor är de garantier och försäkringar som ingår och vilken tillgänglighet till jourservice din installatör kan ge dig om din värmepump exempelvis skulle få ett driftstopp under vintern.

I ett tidigare blogginlägg har vi skrivit om hur du ska tänka när du jämför offerter från olika tillverkare.

Pool

3. Behöver du mer än värme?
Din nya bergvärmepump ger dig möjligheten att öka komforten i ditt hem. Exempelvis kan du använda borrhålet för att ge skön svalka under sommarmånaderna. Tekniken kallas för naturkyla och innebär att sval luft hämtas direkt från borrhålet och kan spridas i ditt hem med hjälp av en fläkt. Eftersom luften inte behöver kylas ned blir kostnaden mycket låg. Du som har pool eller spabad kan också dimensionera värmepumpen så att den klarar uppvärmningen av vattnet. Till sist finns också möjligheten att installera en frånluftsmodul. Den återvinner värmen i ditt hus som annars bara hade ventilerats ut. Förutom att dina värmekostnader sänks ytterligare, så får du också ett sundare inomhusklimat när luften byts ut.

4. Bergvärmepump med eller utan inverterstyrning?
De senaste modellerna av bergvärmepumpar är ofta utrustade med inverterstyrning. Tekniken kallas ibland även för varvtalsstyrning eller frekvensstyrning och innebär kort att värmepumpen anpassar sitt arbete efter husets energibehov. Alternativet är en värmepump som arbetar enligt principen av/på. Den största fördelen med invertertekniken är att besparingen blir högre. Samtidigt blir investeringskostnaden högre eftersom en inverterstyrd värmepump kräver mer elektronik och fler komponenter.

Vi har skrivit mer i detalj om inverterstyrda värmepumpar i det här blogginlägget.

Rum

5. Vill du byta ut en gammal bergvärmepump till en ny?
Nya bergvärmepumpar är förstås effektivare än äldre. Samtidigt finns möjligheten att använda din befintliga infrastruktur runt värmepumpen, alltså borrhålet och kollektorslangen. En vanlig fråga som kommer upp vid utbyte av bergvärmepumpar är om man behöver tilläggsborra sitt befintliga borrhål eller till och med borra ett helt nytt. Det är ett beslut som du behöver fatta i samråd med en specialist och med tillgång till ett bra beslutsunderlag så att du kan ställa investeringskostnaden mot den ökade besparingen. Om du bestämmer dig för att inte borra nytt är det viktigt att du väljer en värmepump med ett styrsystem som tar hänsyn till borrhålets djup, annars finns det risk att energiuttaget blir för högt och att borrhålet med tiden töms på energi.

I det här blogginlägget har vi tittat närmare på just tilläggsborrning i samband med utbyte av bergvärme.

Har du frågor om värmepumpar eller vill du ha en offert på bergvärme? Kontakta en certifierad specialist nära dig eller skicka en offertförfrågan.

HITTA SPECIALIST

Få offert på värmepump

Intresseområden: Att välja värmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Borrdjup , Byta till värmepump , Installation

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.