Värmepodden, avsnitt 7: Stora fastigheter, stora besparingar.

Av IVT, 13 juni 2018

varmepodden_1.jpgI det här avsnittet pratar vi bara om
fastigheter och hur värmepumpar både
kan sänka kostnader och ge ett bättre
inomhusklimat. Oavsett om det handlar
om bostadsrättsföreningar, industrier
eller idrottsarenor. Medverkar gör Frida
Zetterström samt specialisterna Johan
Ahlgren och Emil Carlsson.

Lyssna här, eller i din favorit-app för poddar.

 

varmepodden_medverkande.jpg 

 

Hur skiljer sig en fastighetsvärmepump från en för villor?
”Tekniken är i grunden densamma. Vi hämtar energi från berget eller frånluften och med hjälp av den produceras värme och varmvatten för fastigheten. Det som skiljer sig i stora drag är just storleken på värmepumpen och antal borrhål. Sedan ska man ha respekt för att i större fastigheter är det i regel flera olika system, man har till exempel ventilation, så när man ska ta fram lösningen är det mycket mer att förhålla sig till. I alla större projekt måste man ha hela bilden klar för sig för att få ett så bra resultat som möjligt.”


Skiljer sig behoven åt mellan villa och fastighet?
”I fastigheter kan det finnas ett stort behov av kyla på sommaren för att hålla inomhusklimatet på en behaglig nivå. Då kan man använda sig av en teknik som kallas naturkyla där man utnyttjar bergvärmepumpens borrhål för att hämta kyla direkt från berget. Eftersom man inte behöver producera kylan själv blir det i princip gratis, så det är en pluseffekt man absolut ska utnyttja om man har bergvärme och ett behov av att balansera temperaturen i fastigheten på sommaren.”

fastighetsvärmepumpar 

Vilka olika typer av värmepumpar är aktuella för installation i större
fastigheter?
”Bergvärme är förstahandsalternativet, eftersom det ger högst besparing över tid. Sen är det inte alla gånger det finns möjlighet att använda sig av bergvärme, då tittar man på andra alternativ, som luft/luftvärme eller sjövärme. Men bergvärmen är oslagbar för fastigheter. Genom att borra djupt kan man klara sig på mindre tomtarea, vilket gör det väldigt yteffektivt. Frånluft finns dessutom i många fastigheter, och i dessa fall använder man sig av det för att få ännu bättre driftsekonomi.”


Vilka är de största fördelarna med värmepumpen som energisystem i en
fastighet?
”Om vi tar en elpanna som exempel så köper du en kilowattimme el som omvandlas till en kilowattimme värme. Samma förhållande gäller fjärrvärme. Men om du har en bergvärmepump och köper en kilowattimme el får du ut fem gånger mer värmeenergi. Det är det som gör värmepumpar så fantastiskt bra, att du får ut mycket mer än du stoppar in vilket förstås sparar stora pengar. Vi har även gjort lösningar i kombination med solenergi, så att behovet av köpt energi minskar ännu mer.”

Vad ska man tänka på när man tar in offerter på ett värmesystem för en
fastighet?
”Framförallt att man jämför samma saker. Det krävs ett grundligt arbete innan för att ta fram vilken värmepump man ska ha till vilken fastighet och fokuserar man bara på priset är det lätt att man får en offert på en för liten värmepump. Visst, det blir en billigare initial kostnad, men du kommer få betala en högre driftskostnad år efter år. Så den som verkade så billig från början kommer i slutändan vara den dyraste installationen. Det är bra att vara påläst och försöka sätta sig in i sitt värmesystem och sin fastighet. Har man inte den kunskapen själv kan man ta hjälp av någon utifrån, en konsult som hjälper till med en upphandling exempelvis. På det sättet säkerställer du att du får den anläggningen som bäst matchar ditt behov.”


Finns det något att vara särskilt uppmärksam på när det gäller vad som
ingår?
”Ja, det är viktigt att se framåt på servicesidan, så att det finns ett bra serviceavtal. Så pass avancerade maskiner som värmepumpar behöver regelbunden service och översyn. Man installerar ju dem för att de ska spara energi. Och finns det då möjlighet att trimma den varje år för att spara mer, samtidigt som man får en ännu mer driftsäker anläggning så är det en självklarhet.


Vill du veta mer om värmepumpar för fastigheter? Besök fastighetswebben.

Intresseområden: Fastighetsvärmepumpar , Fastighetsavdelningen

IVT

Vi leder utvecklingen av värmepumpar som är snälla mot miljön.

info@ivt.se