Hur ofta behöver en luft/luftvärmepump service?

Av Fredrik Holmgren, 04 maj 2016

Rengöring av lufluftvärmepumpOm du har en luft/luftvärmepump har du säkert ställt dig frågan om du behöver serva den, eller om det går lika bra att ringa till din installatör om du skulle få problem. Svaret är att det är bättre att vara steget före. Faktum är att luft/luftvärmepumpar som får regelbunden service blir både mer driftsäkra och mer lönsamma, även när man räknar in kostnaden för servicen.

 

Vad kan du göra själv?
Du får en effektivare luft/luftvärmepump om du dammsuger filtren i innedelen. De är enkla att ta loss och tumregeln är att rengöra dem en gång i månaden. Om du behöver vägledning hittar du den i värmepumpens manual eller titta på vår film om hur du gör. Dessvärre klarar inte filtren av att fånga de allra minsta dammpartiklarna. Dessa fastnar med tiden i innedelens värmeväxlare och går att få bort med hjälp av en speciell rengöringsspray. Detta är dock ett jobb för en auktoriserad servicetekniker.

När behöver ett proffs serva luft/luftvärmepumpen?
Rekommendationen är att boka en service hos en auktoriserad installatör vartannat eller vart tredje år, beroende på vilket slitage luft/vattenvärmepumpen utsätts för. Om du bor nära kusten krävs tätare service eftersom den typen av klimat sliter hårdare på luft/luftvärmepumpens utedel.

Hitta servicetekniker

Intresseområden: Miljö , Service , Luft/luftvärmepump

Fredrik Holmgren

Fredrik arbetar sedan 5 år med att utbilda våra installatörer i hur man på bästa sätt installerar och optimerar värmepumpar för både bästa ekonomi och komfort.
Det visste du inte om Fredrik:
På sin fritid gillar han att ta en sväng med sin gamla Honda 750.