Det enklaste sättet att få din luft/vattenvärmepump att spara mer.

Av Anders Birgersson, 25 april 2016

IVT AirX utomhusmiljöDet är lätt att glömma av en värmepump efter installationen, men det lönar sig att ge den några minuters omtanke per säsong. I det här blogginlägget ger vi dig tipsen som får din värmepump att både hålla längre och spara mer.

 

Rengöring gör underverk.
Det är lätt att tro att det bara är proffs som kan förlänga livslängden på en värmepump. Men du kan faktiskt mer än du tror. Ta för vana att någon gång per år rengöra partikelfiltret som sitter monterat på vattenledningen i nära anslutning till värmepumpen. Kontrollera samtidigt trycket i värmekretsen och fyll på vid behov. De enkla instruktioner du behöver hittar du i manualen för din värmepump. Något som du klarar att göra helt utan instruktioner är att rengöra utedelen från löv, grenar och annan smuts som kan samlas där. Då ser du till att luften har fri passage genom värmeväxlaren, vilket värmepumpen uppskattar. Tänk bara på att aldrig använda vassa föremål vid rengöringen av utedelen.

Hur ofta behöver ett proffs serva min luft/vattenvärmepump?Rekommendationen är att boka en service hos en auktoriserad installatör vartannat eller vart tredje år, beroende på vilket slitage luft/vattenvärmepumpen utsätts för. Om du till exempel bor i kustnära klimat krävs tätare serviceintervaller eftersom det sliter hårdare på värmepumpens utedel. Värmepumpar som servas regelbundet håller längre och blir mer lönsamma i längden, även när man räknar in kostnaden för servicen.

Hitta servicetekniker

Se även våra servicefilmer hur du t ex rengör partikelfiltret.
Servicefilmer luftvattenvärmepump

Intresseområden: Service , Luft/vattenvärmepump , Driftkostnad , Energispartips

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.