Här är de 10 bästa tipsen för att sänka din elräkning

Av Anders Birgersson, 06 april 2016

trad.jpgÄr du trött på dyra elräkningar och höga värmekostnader? Du är inte ensam. Så skaffa en timer, dra ut mobilladdaren och installera en värmepump – dessa är bara några knep som sänker energiförbrukningen och sparar dig tusenlappar varje år. Kolla här vilka som är de bästa tipsen för ditt hem, vare sig det gäller villa eller fritidshus.

 

Har du just köpt villa eller fritidshus? Eller vill du bara sänka dina värmekostnader? Då så, då ska du läsare vidare här. Det finns nämligen många sätt att minska din energikostnad. Följer du dessa tio tips så kan du se fram emot klart lägre elräkningar i framtiden.

  • Skaffa snålspolande munstycken. Att byta dusch- och köksmunstycken i din villa eller ditt fritidshus lönar sig snabbt. Nya snålspolande munstycken förbrukar faktiskt bara hälften så mycket vatten som äldre modeller. Du kan med andra ord spara tusentals liter varmvatten varje år.
  • Värmepumpen har de senaste decennierna blivit en självklarhet för alla som vill sänka sina värmekostnader – och det finns flera skäl till det. För det första ger värmepumpen mycket billigare och miljövänligare värme än till exempel direktverkande el och oljeuppvärmning. Dessutom är värmepumpen betydligt enklare och bekvämare än att värma huset med pellets eller ved.
  • Installera timers eller rörelsedetektorer. Inomhus kan du med timers se till att lamporna inte står på under dagen. Utomhus kan rörelsedetektorer göra att lamporna tänds när du kommer ut i trädgården. Med en dimmer kan du också se till att lamporna inte slösar mer energi än nödvändigt – och samtidigt få ett mysigare ljus.
  • Använd gratis energi. Solceller på taket är inte det enda sättet att kunna utnyttja all den gratisenergi som finns runt om oss. En luftvärmepump använder gratis solenergi för att värma upp din villa eller ditt fritidshus. Jämfört med till exempel el-, pellets- eller oljeuppvärmning kan du sänka din värmekostnad med upp till 70 procent. Kanske inte så konstigt att 250 000 svenska hushåll numera använder olika typer av värmepumpar för att värma upp sina hem.
  • Byt ut den gamla kylen och frysen. Gamla vitvaror är riktigt energitjuvar. Kylen och frysen är kanske värst, men det finns också mycket pengar att spara genom att byta till en energieffektiv induktionshäll. Som en extra bonus går dessutom matlagningen snabbare.
  • Dra ut laddaren. I ett modernt hem sitter det mobilladdare i vart och vartannat eluttag, vare sig man laddar mobilen eller inte. Och som det inte vore nog att laddarna ockuperar uttagen så drar de dessutom el oavsett om du laddar mobilen eller inte. Så dra ut laddarna när du inte använder dem – det är ett klassiskt många bäckar små-tips.
  • Skaffa grenuttag med strömbrytare. Att vi inte stänger av alla apparater när vi lämnar hemmet har ofta med lathet att göra – det är ju så många knappar att trycka på. Men med ett grenuttag med strömbrytare kan du minska antalet knappar rejält. Dessutom kan du stänga av dem med stortån.
  • Tänk långsiktighet och bekvämlighet. Oljepannor kräver olja och uppvärmning med pellets kräver – just det, pellets. Med andra ord belastar dessa alternativ miljön och kräver dessutom arbete från din sida. Såväl oljan som pellets måste ju dessutom levereras till dig. Fullständigt onödigt när energin du behöver för att värma upp ditt hus finns i närheten – i luften eller i marken. I dag finns det luftvärmepumpar och bergvärmepumpar som låter dig utvinna värmen direkt ur marken och luften. Med en Luft/vattenvärmepump kan du till och med överföra värmeenergin från utomhusluften till husets vattenburna värmesystem.
  • Vädra ordentligt. Behöver du få in frisk luft? I stället för att ha ett fönster på glänt hela dagen – vädra ordentligt med korsdrag under kort tid i stället. På så sätt kyler du nämligen inte ner möbler och väggar.
  • Smarta eluttag – för energinörden. Nu finns det smarta eluttag som ger dig full koll över förbrukningen i hela hemmet och låter dig fjärrstyra alla apparater via appar. Du kan till och med se hur mycket varje enskild apparat förbrukar.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Miljö , Energi , Byta till värmepump , Energispartips , Spara mer

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.