Låt din bergvärmepump göra sommaren svalare.

Av Anders Birgersson, 14 juni 2016

Svalka.jpgNär sommaren är som allra varmast kan det bli onödigt svettigt inomhus. Men du som har bergvärme kan faktiskt få skön svalka både enklare och billigare än du tror.

 

Kärt barn har många namn. Naturkyla, till exempel.
Det som är så smart med bergvärme i kombination med kyla är att du utnyttjar den kyla som naturligt finns lagrad i berget. Eftersom den inte behöver kylas ned, utan bara hämtas och spridas i ditt hus blir kostnaden mycket låg. Det enda du betalar för är driften av cirkulationspumpen. Passande nog kallas tekniken för naturkyla eller frikyla.

Kylan sprids med hjälp av en fläkt.
Rent tekniskt bygger principen på att den kalla köldbärarvätskan i energisystemet pumpas runt och genom en fläktkonvektor sprids kylan i ditt hus. Det som installationen behöver kompletteras med är kondensisolerade rör och själva fläktkonvektorn.

Fler fördelar med naturkyla:

  • Du kan använda bergvärmepumpen för att producera varmvatten samtidigt som kylan sprids via fläktkonvektorn eftersom det är två skilda system.
  • En vinst, om än liten, är att kylkretsen skickar ner överskottsvärmen i borrhålet igen. Det drar värmepumpen nytta av när värmebehov ökar igen.
  • Du kan använda kylan för att kyla en vinkällare eller matkällare.

Läs också vårt blogginlägg ”Tipsen som ger dig rätt temperatur hemma”.

Intresseområden: Miljö , berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 15 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.