Vad kostar det att värma poolen med värmepump?

Av Anders Birgersson, 28 juni 2016

pool.jpgDrömmer du om lata sommardagar på en inbjudande uteplats och en skön pool att svalka dig i? I det här blogginlägget reder vi ut vad du kan göra för att värma din pool till så låg kostnad som möjligt.

 

Måste poolen verkligen värmas?
Nej, men utan rätt temperatur i vattnet blir upplevelsen inte alls som du förväntat dig. Ett bad i 17-gradigt vatten är förmodligen inte vad du drömmer om. De flesta vill ha åtminstone 24-25 grader för att det ska vara en bra balans mellan svalka och värme.

Hur mycket energi går åt?
Uppvärmningskostnaden beror förstås på hur stor poolen är och om det finns täcke eller annat tak över poolen. Under alla omständigheter bör du se till att minst ha ett täcke. Dels för att skydda mot löv, insekter och smuts, men också för att minska energiläckaget. Energiförbrukningen minskar drastiskt och blir närmare 70 procent lägre när du täcker poolen då du inte använder den.

Exempel; En pool på 3x5m som värms mellan maj-augusti till ca 24°C drar ungefär 9000kWh om den inte täcks, och därmed knappt 3000kWh om den täcks med en så kallad sol-folie.

Så vad kostar det då?
Beroende på om du använder elpatron eller värmepump så varierar förstås kostnaden. Baserat på exemplet ovan med sol-folie så blir det ca 3000:- om du värmer med elpatron och endast cirka 750:- om du använder en modern värmepump. Fördelen med värmepump är förstås uppenbar, du kan förlänga säsongen och kosta på dig några extra sköna grader i poolen utan att det kostar så speciellt mycket mer.

Kan jag använda min vanliga värmepump?
Ja, faktiskt. I de fall du har en bergvärmepump, jordvärmepump eller luft/vattenvärmpump så finns ofta tillbehör som sköter styrningen av värmepumpen mot poolen.  Du köper i så fall en automatik som styr temperaturen exakt och effektivt samt en extra, väl tilltagen värmeväxlare som överför värme från värmepumpen till poolvattnet.

Läs mer om hur du kan värma poolen med värmepumpen och dess fördelar här: https://www.ivt.se/produkter/pool/oversikt/

 

Här hittar du berg-, jord- sjövärmepumpar som kan värma din pool.
Berg, jord och sjövärmepumpar

Och här finns luft/vattenvärmepumpar som ger billig uppvärmning av din pool.
Luftvattenvärmepumpar

Intresseområden: Att välja värmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Värmepump , Pool

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.