Vårstäda din luft/luftvärmepump.

Av Urban Jonsson, 20 april 2017

PHR_N.jpgDen här tiden på året är för många likställd med olika städprojekt. Så varför inte ge din luft/luftvärmepump lite kärlek när du ändå är igång? Det tar inte särskilt lång tid och i det här inlägget går vi igenom hur du gör.

 

Rengör din värmepump, så fungerar den bättre. 
Om vi börjar på utsidan så är det viktigt att hålla löv och annat skräp borta från värmepumpens utedel. Men gör aldrig några ingrepp inuti själva utedelen utan att kontakta din installatör först. Bryt strömmen till värmepumpen och plocka försiktigt bort synligt skräp med skyddshandskar, så att du inte skär dig på de vassa lamellerna. En effektiv metod för att säkra luftflödet till utedelen är att spraya lamellerna med en mild blandning av diskmedel och vatten och sedan skölja med vatten. Använd aldrig en högtryckstvätt, utan skölj försiktigt.

Se film på hur du gör här

underhall-utedel.jpg

Så här tar du hand om innedelen.
När det gäller innedelen är det framförallt värmepumpens filter som är viktigt att rengöra. All luft som värmepumpen blåser ut i ditt hem passerar genom filtret, så du bör rengöra det åtminstone var tredje månad för att värmepumpen ska fungera optimalt.

Se film på hur du gör här

luftfiltert.jpg

Självrengöring efter att du använt kylfunktionen.
När sommaren närmar sig och temperaturen stiger är det många som använder värmepumpens kylfunktion för att få ett skönare inomhusklimat. När du använt värmepumpen för att ge kyla under ett par dagar är det bra att aktivera funktionen för självrengöring. Den avfuktar insidan av inomhusdelen och minskar tillväxten av mögelsvamp. För att aktivera funktionen trycker du på knappen för självrengöring (”clean”). Värmepumpens display visar sedan att självrengöring pågår och hur många minuter som återstår.

Se film på hur du gör här

Behöver du serva din värmepump?
Hitta servicetekniker

Intresseområden: Service , Luft/luftvärmepump , Spara mer , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.