Installera jordvärme och sänk dina energikostnader.

Av Urban Jonsson, 06 april 2017

En jordvärmepump nämns ofta som ett alternativ till bergvärme. Men vilka skillnader och likheter finns egentligen mellan bergvärme och jordvärme och vilka förutsättningar krävs för att installera en jordvärmepump? Vi tittar närmare på det i det här blogginlägget.

jordvarme_web.jpg

Vad är jordvärme?
Den här typen av värmesystem kallas även markvärme eller ytjordvärme, men refererar till samma teknik. Principen bygger på att utnyttja den lagrade solenergin i markens ytskikt för att ge värme och varmvatten till ditt hus.

Vilka skillnader finns mellan en bergvärmepump och en jordvärmepump?
Om vi bara tittar på själva maskinen är en bergvärmepump och en jordvärmepump identiska. Skillnaden ligger i var man hämtar energin till uppvärmningen. I fallet med bergvärme borras ett hål ner i berget. Vanligen behövs ett borrdjup på en bra bit över hundra meter. Det gör att bergvärme medför en något högre installationskostnad, men en klar fördel är att det kan installeras på små tomter och med minimal påverkan på din trädgård. En jordvärmeinstallation går istället till så att kollektorslangen, som leder energin till värmepumpen, grävs ner på betydligt grundare djup. Det innebär att det behövs en större tomtyta för att få plats. Beroende på hur mycket värme och varmvatten din jordvärmepump ska klara att producera mäter slangen mellan 200 till 800 meter vilket kräver ungefär samma antal kvadratmeter av fri tomtyta. Tänk på att du i framtiden inte kan inte bygga på den yta där slangen lagts ned.

Vad krävs för att installera jordvärme?
För att kunna utnyttja energin från en jordvärmepump behöver du ett vattenburet värmesystem i ditt hus. Som vi redan nämnt behöver du också ha en tomt stor nog att rymma kollektorslangen. Den ska dessutom grävas eller plöjas ner till ca en meters djup för att fungera bra under hela året. Det är ett omfattande jobb som du inte bör utföra själv. Däremot kan du sparar en del pengar genom att själv utföra hela eller delar av efterarbetet, något som innebär finplanering och sådd av ny gräsmatta. Innan du påbörjar en installation av en jordvärmepump behöver i vissa fall ha tillstånd från kommunens miljöinspektör. Den ansökan och anmälan brukar normalt sett installatören hjälpa till med.

Hur lång tid tar det?
Tiden för grävarbetet varierar förstås beroende på hur många meter kollektorslang som behövs. Du bör räkna med ett par dagar. Vid goda markförhållanden plöjs slangen ned och då går det betydligt fortare och ger samtidigt lite mindre påverkan på tomten. När slangen väl är på plats återstår installationen av själva värmepumpen. Jordvärmepumpen ansluts till jordslangen samt till värme och varmvattensytemet. Om du anlitat en seriös återförsäljare får du också en grundlig genomgång av värmepumpen och dess funktioner. Om du ersätter ett befintligt värmesystem behöver du trots det relativt omfattande arbetet bara vara utan värme i ett par timmar. Det är först när grävarbetet är färdigt och din värmepump ska installeras som ditt gamla värmesystem tas ur drift.

Hur mycket kan man spara med jordvärme?
Med en jordvärmepump som är anpassad efter ditt värmebehov och som är professionellt installerad kan du sänka din värmekostnad med upp till 80 procent jämfört med oljeuppvärmning. I längden kan man faktiskt säga att din jordvärmepump betalar sig själv, eftersom den på sikt kommer att spara mer än den kostade att installera.

Vill du veta mer eller få en kostnadsfri offert på jordvärme?

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Bergvärme , Spara mer , Värmepump , Jordvärme

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.