Värmepodden, avsnitt 3: Vi måste prata om luft/luftvärmepumpar.

Av Anders Birgersson, 04 maj 2017

Podd_1

Vi presenterar stolt det tredje avsnittet av Värmepodden. Den här gången fokuserar vi på en riktig energisparare: luft/luftvärmepumpen. Hur mycket pengar kan den egentligen spara? Vad är det för skillnad på en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump och i vilken typ av hus passar dem? För att guida oss tar vår moderator Frida Zetterström hjälp av specialisterna Anders Jonsson och Fredrik Colliander.

Lyssna här, eller i din favoritapp för poddar. Du kan också läsa de viktigaste utdragen från samtalet direkt här i bloggen.

Vad är det som har gjort luft/luftvärmepumpen så populär?
– Har du direktverkande el, så gör du en väldigt bra besparing när du installerar en luft/luftvärmepump. Dessutom är det en förhållandevis billig investering jämfört med andra värmekällor. På köpet får du också ett bättre inomhusklimat. Många kunder säger att de upplever en betydligt jämnare värme. Det beror på att luftvärmepumpen cirkulerar varm luft i huset, medan el-element ger en väldigt koncetrerad värme. Det bränner på ryggen och är kallt på magen ungefär.

Visste du att du även kan använda din luft/luftvärmepump för att ge en svalkande kyla på sommaren? Läs mer i det här inlägget.

Hur stor är en luft/luftvärmepumps innedel respektive utedel?
– Våra innedelar till IVT:s luft/luftvärmepumpar är 26 till 29 cm höga och ca 80 cm breda. Det är optimala mått för att placeras ovanför en ytterdörr i hallen. Just placeringen är väldigt viktig. Utifrån husets planlösning ska värmepumpen kunna ge en jämn värmespridning. Just därför kommer vi alltid hem till kunden inför en installation och går igenom placeringen och pratar igenom behovet så att vi också väljer rätt effekt på luft/ luftvärmepumpen. Utedelen väger ungefär 30-40 kilo och placeras precis som man hör på namnet utanför huset. Även här är placeringen viktig för att dels ge så kort rördragning som möjligt till innedelen, men man bör också tänka på att inte installera den på en plats där den riskerar att störa, till exempel vill du inte ha en utedel för nära din uteplats. En annan detalj som rör utedelen är hur man leder bort kondensvattnet. Det är också något vi tittar på när vi är ute hos kunden. Det viktiga är att det inte rinner mot huset, eller att det blir isbildning på värmepumpen.

varmepodden_medverkande.jpg 

I vilken typ av hus passar en luft/luftvärmepump respektive luft/ vattenvärmepump?
– På sextio- och sjuttiotalet byggdes många hus med direktverkande el. Och det är framförallt i hus eller fritidshus med direktverkande el som vi installerar luft/luftvärmepumpar. En luft/vattenvärmepump är aktuell om du har ett vattenburet värmesystem.

Hur mycket kan man spara med en luft/luftvärmepump?
– Vi brukar säga någonstans mellan 35-50 procent på värmekostnaden, jämfört med eluppvärmning. Det beror lite på hur huset ser ut, vad det är för planlösning och hur man använder värmepumpen. Men en luft/ luftvärmepump ger en bra besparing, det är ingen tvekan om det.

Hur sköter man en luft/luftvärmepump?
– Den viktigaste detaljen är filtret i innedelen. All luft passerar igenom det, därför måste det rengöras med jämna mellanrum. Det är vi väldigt tydliga med när vi installerar en luft/luftvärmepump. Trots det händer det att folk ringer efter ett par år och säger att min värmepump fungerar inte alls så bra som den gjorde i början. Då är problemet i princip alltid att de inte rengjort filret. Det är dessutom väldigt enkelt att göra och tar bara ett par minuter.

Hur mycket bättre är en ny luft/luftvärmepump jämfört med en äldre?
– Verkningsgraden har ökat rätt ordentligt. När du byter värmepump får du alltid en lägre förbrukning än du hade innan. Som alla maskiner så slits en värmepump med åren, så du får också tryggheten i att veta att du har en helt ny maskin som kommer att hålla. Ett råd är att inte vänta tills värmepumpen går sönder, utan märker du att den låter illa eller att elförbrukningen ökar så kontakta din återförsäljare och fundera över om det är dags för ett utbyte.

Vill du ha offert på en luft/luftvärmepump?
BESTÄLL OFFERT

Vill du veta mer om luftkonditionering med luft/luftvärmepump?
TILL BLOGGEN

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Energispartips , Spara mer , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.