Solceller är ett område som ständigt utvecklas, och därför är det inte konstigt att det uppstår en del frågetecken när ämnet kommer på tal. I det här inlägget benar vi ut fördelarna med att producera sin egen el, hur tekniken fungerar och vilka bidrag du kan söka för investeringen.
Fristående solcellssystem började användas i Sverige på 1970-talet och då främst till båtar, fyrar, sommarstugor och husvagnar som saknade förmåga att ansluta sig till elnätet. På senare tid har däremot solcellsanläggningar som är uppkopplade mot elnätet blivit alltmer populärt. I och med den ökade efterfrågan har priserna sänkts rejält och fler har råd att investera i en egen solcellsanläggning. Tekniken bygger på att solcellerna fångar upp solens energi och omvandlar den till likström. En växelriktare omvandlar den till växelström som i sin tur används som hushållsel i ditt hem. Om du dessutom installerar en värmepump får du en helt klimatneutral uppvärmning.
Vilka bidrag kan du få?
När du investerar i en solcellsanläggning bidrar du till att öka andelen förnybar el i samhället. I och med det har flera intiativ tagits för att stötta och uppmuntra de som vill satsa på solel. Du kan ansöka om bidrag från Länsstyrelsen (kolla vad som gäller där du bor på www.lansstyrelsen.se. Som alternativ till bidrag kan du nyttja ROT-avdrag på arbetskostnaden.
Hur mycket el producerar solcellsanläggningen?
De vanligaste solcellsmodulerna har en verkningsgrad på cirka 15 procent, vilket betyder att 15 procent av solenergin som träffar modulens yta omvandlas till ren el. En yta på 7 kvadratmeter som är placerad i söderläge med 30-50 graders lutning genererar 800-1000 kWh/år. Den genomsnittliga förbrukningen av hushållsel i en svensk villa är cirka 5000 kWh på ett helår, vilket innebär att solcellerna står för ungefär en femtedel av behovet.
Sälj ditt överskott av el på sommaren.
På sommaren har vi flest soltimmar, vilket innebär att det också är då vi får som störst elproduktion från solcellerna. Beroende på hur stort energibehov du har är det vanligt att du under den här perioden får ett överskott av el. Det kan du skicka ut på elnätet och sälja vidare till ditt elbolag. En elmätare har koll på hur mycket el du har bidragit med och när hösten kommer och ditt energibehov blir större får du dra av motsvarande energimängd från din faktura. Kontrollera med ditt elbolag vad de har för villkor, och jämför gärna med andra elbolag så att du får ett så bra avtal som möjligt.
Hur länge håller en solcellsanläggning?
En bra solcellsanläggning har en livslängd på över 25 år och investeringen har för de flesta betalat sig på mindre än 10 år. Dessutom finns en extra trygghet i att du slipper oroa dig för stigande elpriser i framtiden.
Intresserad? Läs om kombinationen solceller och värmepump.