Förläng säsongen i fritidshuset med en luft/luftvärmepump.

Av Urban Jonsson, 01 juni 2017

Stuga.jpgGenomsnittssvensken använder sitt fritidshus sex till sju veckor om året. Men det finns ett enkelt sätt att förlänga säsongen och få större nytta av ditt torp eller din sommarstuga. Det kan dessutom både spara pengar och bana väg för en ny inkomstkälla.

 

Välkommen in i värmen.
Många fritidshus har direktverkande el som uppvärmning. Det är dyrt och gör att det blir väldigt kostsamt att hålla en bra temperatur tidigt på våren eller när hösten kommer. Och ärligt talat, vem tycker att det är skönt att gå in i en råkall stuga? Men det finns en enkel lösning på problemet.

Installera en luft/luftvärmepump.
Välj en luft/luftvärmepump med appstyrning, så kan du enkelt höja värmen i ditt fritidshus när du är på väg dit. De bättre modellerna på marknaden har steglös temperaturkontroll, så att det är precis så varmt du vill ha det när du kommer fram. När du lämnar huset kan du lika enkelt ställa in värmepumpen på underhållsvärme. Det innebär att temperaturen är tillräckligt hög (cirka 8-10 grader för de flesta modeller) för att motverka fukt och mögel, men det ger samtidigt en betydligt lägre driftskostnad. Dessutom går det fort för värmepumpen att arbeta upp temperaturen till normal rumsvärme.

Luft/luftvärmepumpens kylfunktion stänger ute värmeböljan.
Ytterligare en stor fördel med en luft/luftvärmepump är kylfunktionen. De varmaste sommardagarna kan vara rent outhärdliga inomhus om du inte har något sätt att få ner temperaturen. Det är inte heller särskilt dyrt att låta din luft/luftvärmepump ge svalka.

Hyr ut ditt fritidshus.
Ett fritidshus är förknippat med en hel del kostnader. Med el, uppvärmning, försäkringar och underhåll samt eventuella räntekostnader och amorteringar är det inte ovanligt att det kostar flera tusenlappar i månaden. En luft/luftvärmepump kan sänka uppvärmningskostnaden med 50 procent. Ett annat tips för att faktiskt tjäna pengar på ditt fritidshus är att hyra ut det.

Intresset för att hyra ett privat boende på semestern är stort i Sverige, och för dig som hyr ut är det en bra möjlighet till en extra inkomst. Du får tjäna upp till 50 000 kronor skattefritt i hyresinkomster per år. Det finns flera tjänster som gör det enkelt att hyra ut ditt fritidshus, exempelvis Airbnb.

Vill du ha en offert på en luft/luftvärmepump?

 HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Energi , Luft/luftvärmepump , Driftkostnad , Kyla

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.