Luft/luftvärmepumpen ger billig svalka på sommaren

Av Urban Jonsson, 15 juni 2017

GlasstrutVärmen ligger som ett kvavt lock i uterummet. I sovrummet är det i princip omöjligt att somna när lakanen klibbar fast mot huden. Känner du igen dig? Men det finns en enkel lösning på problemet. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur luft/luftvärmepumpens kylfunktion blir en räddare i nöden när sommaren är som varmast. Och framförallt räknar vi ut vad det kostar att använda funktionen för luftkonditionering.

 

När värmen blir ett bekymmer.
Den primära anledningen att installera en luft/luftvärmepump är såklart att ge värme. Om du till exempel har ett fritidshus kan du förlänga säsongen genom att det blir enkelt och billigt att hålla en skön temperatur inomhus, vinter som sommar. Om vi pratar siffror kan en luft/luftvärmepump sänka värmekostnaden med så mycket som 50 procent jämfört med direktverkande el, som är ett vanligt värmesystem i den här typen av bostäder. Men under soliga högsommardagar kan värmen också bli ett bekymmer. Då är det skönt att ha ett värmesystem med inbyggd luftkonditionering.

Vill du veta mer om hur det går till att installera en luft/luftvärmepump?
Kolla in det här inlägget.

Motljushus

Håll högtrycket utanför huset.
Om det är riktigt varmt hjälper det knappast att vädra för att sänka temperaturen inomhus. Precis som din luft/luftvärmepump kan blåsa ut värme, kan du ställa in den för att ge luftkonditionering. Och faktum är att det inte innebär någon större kostnad att kyla till exempel uterummet eller sovrummet. Låt oss ta ett exempel. Du vill luftkonditionera ditt fritidshus så att det blir svalt och skönt. En luft/luftvärmepump förbrukar mellan 500-1200 W när den använder funktionen för luftkonditionering. I det här exemplet använder vi oss av 1000 W och räknar på ett elpris om 1 krona per kWh. Det innebär att kostnaden blir en krona per driftstimme. Om du vill hålla temperaturen på en konstant behaglig nivå inomhus under en värmebölja blir alltså den totala kostnaden 24 kronor per dygn. Om vi pratar specifikt om att kyla sovrummet, där du oftast bara vistas under kvällstid, räcker det att begränsa kyldriften till den perioden vilket så klart också sänker kostnaden för luftkonditioneringen.

Dyrare än så här är det alltså inte att hålla rätt temperatur i uterummet eller att få sova skönt om nätterna, även när sommaren visar sig från sin allra varmaste sida.

Vill du prata direkt med en specialist på luft/luftvärmepumpar?

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Driftkostnad , Värmepump , Kyla

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.