Vilket värmesystem är billigast?

Av Anders Birgersson, 29 juni 2017

vilket värmesystem är billigastAtt olja är både den dyraste och minst miljövänliga uppvärmningskällan känner säkert de flesta till. Men vilket alternativ ger egentligen det lägsta energipriset? Det tänker vi ge svar på i det här blogginlägget.


Hur jämför man rättvist?
Olika värmesystem kräver olika mycket energi för att leverera samma mängd värme och varmvatten. Därför är det mest rättvisa sättet att jämföra att titta på vad det kostar för respektive värmesystem att leverera 1 kWh värme. Alltså hur mycket energi kräver varje värmesystem för att producera exakt samma resultat i form av värme och varmvatten.

 Skillnad i energipris för olika värmesystem.

diagram.png Diagrammet visar vad en kWh värme kostar att producera. Beräkningen är baserad på en ort i Mellansverige med för landet genomsnittliga priser.

Stor skillnad mellan bergvärme och fjärrvärme.
Vi kan direkt konstatera att bergvärme är mindre än hälften så dyrt som fjärrvärme. I ett strikt ekonomiskt perspektiv är det pellets som är den främsta utmanaren, men det alternativet innebär också en hel del arbete i form av beställning, förvaring och inmatning av bränsle. El och framförallt olja är fortfarande de i särklass dyraste uppvärmningssystemen.

Vill du veta mer om hur mycket du kan sänka värmekostnaderna i ditt hus med olika typer av värmepumpar? Genom att svara på några enkla frågor i den här guiden får du de bästa alternativen för ditt hus.

Till guiden

Om du vill ha en exakt sparkalkyl och en offert kan du boka det kostnadsfritt hos en värmepumpsspecialist.

Hitta specialist

Intresseområden: Att välja värmepump , Energi , Byta till värmepump , Driftkostnad , Spara mer

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.