Ta hand om din luft/luftvärmepump, så sparar den mer.

Av Anders Birgersson, 29 oktober 2014

phr_n_luftfilterVintern står för dörren. Här är några tips på hur du sköter din luft/luftvärmepump så att den klarar årets kallaste månader utan driftstopp och med högre besparing.

 

Ge din värmepump lite omtanke då och då.
Det tj
änar du på.
Man kan lätt frestas att tro att värmepumpen är en evighetsmaskin. Men precis som andra maskiner i ditt hem utsätts den för slitage och behöver rengöras och servas då och då. En bra jämförelse är faktiskt en bil. Den lämnar du in på service med jämna mellanrum så att den kan kontrolleras och slitna delar bytas ut för att förhindra större skador. En kontroll av din värmepump gör du av precis samma anledning, och ett bra tillfälle att göra det är inför vintern då du kommer att behöva den som mest.

Börja med utedelen.
Utedelen är särskilt utsatt eftersom den står utomhus och vårt nordiska klimat bjuder på rejäla temperaturvariationer. Om din värmepump inte redan står under ett tak bör du överväga att komplettera din värmepumpsinstallation med någon typ av väderskydd. Kontrollera så att avfrostningsvattnet har utrymme att rinna undan. Det viktiga är att det inte bildas is på värmepumpen, eftersom det kan orsaka allvarliga skador. Tänk också på att hålla värmepumpens utedel ren från smuts, löv och annat skräp. Obs! Rengör bara utedelen utvändigt. Om det finns smuts inne i utedelen kontaktar du din installatör för rengöring.

Kontrollera innedelen.
Slå av strömmen och damma av innedelens yta. Därefter fortsätter du med att rengöra värmepumpens filter. På bara ett dygn passerar mycket stora mängder luft genom filtret, vilket innebär att även damm och fett från exempelvis matos fastnar här. Titta i bruksanvisningen till din värmepump för mer information om hur du rengör filtret och vilka rengöringsmedel som är okej att använda.

Hellre en service för mycket än en för lite.
Förutom den enklare rengöringen och kontrollen av luft/luftvärmepumpen som du kan göra själv behöver du kontakta en värmepumpsspecialist med jämna mellanrum. De gör en djupgående kontroll av värmepumpens funktion, byter ut slitna delar och optimerar värmepumpens inställningar så att den värmer ditt hus så effektivt som möjligt. Regelbunden service är i många fall också ett krav från tillverkarens sida för att värmepumpens garanti eller försäkring ska gälla.

Se filmen om hur du rengör luftfiltret till din luft/luftvärmepump.

Rengöring av luftfilter

 

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Miljö , Service

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.