Vätska/vatten- eller bergvärmepump?

Av Anders Birgersson, 08 februari 2018

sjovarme.jpg

Du som ska köpa värmepump stöter på en del märkliga ord och tekniska begrepp som inte är helt lätta att tyda. I det här blogginlägget kommer vi att reda ut vad vätska/vatten egentligen innebär och varför man ofta pratar om berg-, jord-, sjövärmepumpar som ett samlat begrepp.

 

Vattenburen värme är den gemensamma nämnaren.
Vätska/vatten låter märkligt. Men faktum är att det förmodligen kommer kännas rätt logiskt när du läst ett par rader till. Namnet kommer ifrån att det finns vätska i kollektorslangen som hämtar energin, och att den energin sedan omvandlas till vattenburen värme inne i värmepumpen. Vätska till vatten, alltså. För tydlighetens skull kan vi jämföra med en luft/vattenvärmepump. Som du kanske redan räknat ut tar den här typen av värmepump energi från uteluften och sprider den sedan i ett vattenburet värmesystem.

Olika energikällor, samma värmepump.
Vätska/vattenvärmepumpar används som ett samlingsnamn för berg-, jord- och sjövärmepumpar. Dessa värmepumpar fungerar alltså precis likadant. Energin hämtas via en kollektorslang fylld med köldbärarvätska, oavsett om den installeras i ett borrhål (bergvärme), grävs ner i jorden (jordvärme) eller hålls på plats med tyngder på sjöbotten (sjövärme). När energin transporterats via kollektorslangen till värmepumpen sker omvandlingen till vattenburen värme på precis samma sätt oavsett varifrån energin hämtats. Det är alltså bara var kollektorslangen placerats som avgör om du har en bergvärmepump, jordvärmepump eller sjövärmepump. Själva maskinen som installeras i ditt hus är identisk.

tvättstuga.jpg

Så här fungerar en berg-, jord- sjövärmepump.

  1. Värmen som finns naturligt i berggrunden, jordytan eller sjöbotten överförs till köldbärarvätskan som kollektorslangen är fylld med. Värmen transportas därifrån till värmepumpen som är installerad i ditt hus.
  1. Inuti värmepumpen möter värmen ett iskallt köldmedie, som värms upp några grader så att ånga bildas.
  1. Ångan leds in i kompressorn, där trycket på det nu gasformiga köldmediet höjs kraftigt. Det gör att temperaturen snabbt stiger till 100°C.
  1. Den varma gasen leds in i kondensorn och överförs därifrån till husets vattenburna värmesystem.
  1. Skön, miljövänlig värme sprids till husets radiatorer och/eller golvvärme.

 
Vill du ha mer information om de olika värmekällorna berg-, jord- och sjövärme hittar du det på kunskapssidorna. Här finns även korta filmer som på ett enkelt sätt förklarar hur det fungerar.

Läs mer om olika värmekällor

Intresseområden: Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Jordvärme , Uppvärmningsalternativ , Sjövärme

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.