Luftvatten-värmepump eller bergvärme? Frågor och svar

Av IVT, 28 september 2014

IVT-skärgårdshusFör många villaägare är luft/vatten värmepumpen det allra bästa alternativet, både med tanke på totalekonomi och det faktum att kvalitén på berggrunden i vissa områden inte är lämplig för en bergvärmeinstallation. Luft/vattenvärmepumpen är ett alternativ med lägre installationskostnad och som innebär fördelar som på sikt kan slå alternativ som bergvärmepump.

 

I ett land som Sverige kan uppvärmningen av ett hus vara den största enskilda utgiften i hushållsekonomin och därför är det viktigt att noga tänka igenom de alternativ man har för att uppgradera sitt uppvärmningssystem på bästa sätt.
När du funderar på att installera en luft/vatten värmepump så har du förstås många frågor och här kommer svaret på några av de allra vanligaste.

Är luftvatten-värmepumpar lika bra som bergvärmepumpar?
Svaret på frågan beror förstås på vilken värmepump man väljer. Idag finns det nya modeller av luft/vattenvärmepumpar som är hela 20% effektivare än de som för bara något år sedan ansågs som högeffektiva. Tidigare sanningar ställs på ända och byts nu mot insikten att en luft/vattenvärmepump i många fall sparar lika mycket som en bergvärmepump.
Sverige är ett långt land och naturligtvis gäller olika förutsättningar beroende på klimatet, klart är dock att sett till södra och mellersta Sverige så är de nya luft/vattenvärmepumparna tack vare sin effektivitet mycket konkurrenskraftiga mot bergvärme. Skatteverket höjde också nyligen schablonavdraget från 25% till 30% för luft/vattenvärmepumpar vilket för dig med utrymme att nyttja detta gör installationen betydligt billigare.

Spelar det någon roll vilket märke man köper?
När man ska köpa något så viktigt som en luft/vatten värmepump så kan man inte bortse ifrån att märket får betydelse, eller än viktigare, vad varumärket & installatören erbjuder i form av support, garantier och service. Kort sagt – det som har betydelse för din trygghet under- och lång tid efter köpet.
Det är relativt stor skillnad på hur tillverkare ser på kvalité, livslängd, service och reservdelsförsörjning. Med tanke på detta så kan det löna sig att satsa på ett välkänt och etablerat märke som ger god service både idag och imorgon.

Hur kan jag välja rätt värmepump?
För att du ska få den bästa värmepumpen för ditt hem så är det bra att ha med sig tankar om hur du använder ditt hem idag; växer familjen, finns det planer på renoveringar eller t.o.m. tillbyggen.
Ta sedan tidigt hjälp av en expert på området, ett företag med god kompetens som du antingen genom vänner/bekanta får rekommenderat och/eller genom att på nätet hitta en etablerad återförsäljare/installatör via ett väletablerat varumärke.

Ett tips är också att kontrollera att installatören är medlem i branschorganisationen SVEP, numera SKVP - Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
Fråga gärna om vilken garanti och service som erbjuds, t.ex i form av återbesök samt jour med tillgång på helger och kvällar.

Tänk på att själva värmepumpen är en del av helheten – en bra leverantör/installatör står för tjänsten och minst lika viktig.

Hur mycket kostar en luft/vattenvärmepump?
Kostnaden beror till stor del på förutsättningarna och storlek på huset. En nyckelfärdig anläggning av en bra luft/vatten kostar mellan 90.000-130.000. Det går inte att jämföra med värmepumpar från lågprisvaruhusen som visserligen är billigare i installation, men som varken i besparing, livslängd eller totalekonomi är något att rekommendera.

Viktigt att veta är att i de allra flesta fall innebär en installation av en luft/vattenvärmepump en plusaffär i hushållsekonomin från dag ett. Den minskade energiåtgången betalar oftast mer än väl den kostnad du får för investeringen, även om du finansierar med ett lån.
Har du utrymme att belåna på huset så ger det oftast en riktigt låg räntekostnad och blir därmed än mer lönsamt.

Underskatta heller inte värdeökningen på fastigheten vid en eventuell försäljning. Ingen vill flytta in i en fastighet med en skyhög energikostnad.

Klarar man att installera en värmepump själv?
En installation av en luft/vattenvärmepump berör områden både inom VVS och el som antingen är förbjudet för privatpersoner att utföra eller sätter garantier och försäkringsskydd ur spel.
För att få bästa utbyte av en bra värmepump är det därför alltid bäst att ta hjälp av en fackman som är certifierad av tillverkaren samt av SKVP – Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
Det är alltså bäst att få hjälp med installation av en person som verkligen kan pumpen som man har valt och som man kan rådfråga vad gäller användning och drift. Installatören är ju även väl insatt i hur en värmepump luft vatten ska ställas in i enlighet med den fastighet som man bor i.

Kan värmepumpen ge all värme som man behöver?
Under stora delar av året ger en bra luft vatten/värmepump all den värme som man behöver i ett hushåll. Generellt går det att sänka värmekostnaden med mellan 60 och 75% med hjälp av de senaste effektiva modellerna av luft/vattenvärmepumpar. Årsvärmefaktorn eller SCOP är det värde som beskriver genomsnittlig effektivitet över ett år. De mest effektiva värmepumparna når idag nivåer på 4,5 och däröver. Alltså 1 krona betalad el ger hela 4,5 kr tillbaka i värme.

Så fungerar tekniken
Vill du veta mer om hur luft/vattenvärme fungerar eller begära offert på en värmepump, klicka nedan.

 Tekniken om luftvatten

Få offert på värmepump

 

 

Intresseområden: Att välja värmepump , Luft/vattenvärmepump , Bergvärme

IVT

Vi leder utvecklingen av värmepumpar som är snälla mot miljön.

info@ivt.se