Vill du byta fjärrvärme till bergvärme?

Av Anders Birgersson, 23 augusti 2016

Geo_Villa_org_blogg.jpgI takt med att temperaturen sjunker blir värmen en allt större del av din boendekostnad. Det gör i sin tur att många sätter sitt värmesystem under lupp och letar efter sätt att spara in pengar. I det här blogginlägget klargör vi fördelarna med att byta från ett befintligt fjärrvärmesystem till bergvärme.

 

Allt fler byter ut fjärrvärmen. 
Intresset för värmepumpar har aldrig varit större. Särskilt i Stockholm finns en tydlig trend där fastighetsägare väljer att byta ut sin befintliga fjärrvärmeanläggning till bergvärme. En av förklaringarna är att många kunder upplever fjärrvärmepriset som högt. Som kund har du ingen möjlighet att byta fjärrvärmeleverantör, utan du är knuten till det bolag som äger fjärrvärmenätet. Det innebär att det inte finns någon egentlig konkurrens, vilket kan vara en grogrund för kraftigare prishöjningar än på en konkurrensutsatt marknad.

Elpriset styr kostnaden för bergvärme.
Värmepumpen omvandlar lagrad solenergi till värme, det enda du betalar för är den el som krävs för att driva anläggningen. Det är alltså elpriset som styr hur mycket du betalar för din värme. Som exempel om vi jämför fjärrvärme mot bergvärme, så har genomsnittspriserna för fjärrvärme ökat sedan 2014 medan snittpriset för el har sjunkit. Dessutom kan du som har värmepump välja mellan olika elavtal och elbolag för att påverka hur mycket du betalar för din el. Kostnaden för fjärrvärme kan skilja sig ordentligt mellan olika kommuner. Kontrollera hur prisläget ser ut där du bor.

  • Fördelar med bergvärme mot fjärrvärme:
  • Du äger ditt eget värmesystem.
  • Genom att byta elbolag eller avtalsform kan du påverka din driftskostnad.
  • Du är inte bunden till ett bolag som själva bestämmer prisbilden på värmen.
  • Du har möjlighet att installera naturkyla för att ge svalka under varma sommardagar.

Kostnadsfri rådgivning.
Det enklaste sättet att få reda på om det är ett bra alternativ att byta ut din fjärrvärmeanläggning till bergvärme är att be ett proffs göra en besparingskalkyl. En seriös återförsäljare kommer hem till dig och gör en beräkning baserat på förutsättningarna i ditt hus. Det resulterar sedan i en kostnadsfri offert som visar precis vad du får betala och vad din värmekostnad blir. Klicka på knappen nedan, så kommer du till ett sökverktyg som hjälper dig att hitta en återförsäljare nära dig, och som är certifierad av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP).

Hitta din närmaste återförsäljare här. 
HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Byta till värmepump , Bergvärme , Fjärrvärme , Spara mer , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.