Luft/luftvärmepump med två innedelar.

Av Urban Jonsson, 09 augusti 2016

PHR_N.jpgEn luft/luftvärmepump är ett utmärkt alternativ för dig som har direktverkande el. Tekniken sparar stora pengar genom att värmepumpen omvandlar energin i utomhusluften till värme som den sedan blåser ut i ditt hem. Men kommer värmen åt överallt om jag inte har en öppen planlösning, kanske du tänker? Lösningarna på det problemet går vi igenom i det här inlägget.

Var i huset ska luft/luftvärmepumpens innedel installeras?
Det här är en avgörande detalj för att du ska få ut så mycket som möjligt av din luft/luftvärmepump. En tumregel är att placera värmepumpens innedel så att värmen får möjlighet att nå så stora delar av huset som möjligt. Ofta är det i hallen direkt ovanför entrédörren. Har du ett tvåvåningshus? Då bör värmepumpens innedel placeras intill trappan. Men det allra bästa i det fallet, liksom om du har en planlösning med många avskilda rum, är att installera en luft/luftvärmepump med flera innedelar, alternativ två separata luft/luftvärmepumpar.

Flera innedelar ger bättre värmespridning.
Med flera innedelar får du större möjlighet att välja hur värmen sprids i ditt hem. Du har fortfarande bara en luft/luftvärmepump som förser innedelarna med värme, vilket innebär att effektiviteten kommer att bli lägre för varje innedel den ska leda värme till. Vill du bibehålla effektiviteten är det ett smartare val att installera separata luft/luftvärmepumpar med varsin innedel.

Två luft/luftvärmepumpar.
Att installera två luft/luftvärmepumpar med varsin innedel är oftast bara marginellt dyrare än att installera flera innedelar till en luft/luftvärmepump. Förutom att effektiviteten blir bättre har du också tryggheten i två separata värmesystem. Om den ena luft/luftvärmepumpen av någon anledning skulle sluta att fungera har du fortfarande den andra att falla tillbaka på.

Ta hjälp av ett proffs.
Det är inte vem som helst som får installera en värmepump. Eftersom en luft/luftvärmepump innehåller köldmedium måste en certifierad kyltekniker installera den enligt lag. Det gäller även värmepumpar som marknadsför sig som ”Quick connect”. Ta kontakt med en återförsäljare i ditt område, så får du dessutom rådgivning kring om du behöver en eller flera luft/luftvärmepumpar samt placeringen av innedelen eller innedelarna.
I blogginlägget "Vem får installera en luft/luftvärmepump" kan du läsa mer. 

Hitta din närmaste återförsäljare här. 
HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Energi , Luft/luftvärmepump , Direktverkande el , Spara mer , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.