Vilken värmepump är bäst i test?

Av Urban Jonsson, 14 december 2016

BraVal_gruppbild_blogg.jpgInför ett värmepumpsköp vill du självklart ha så oberoende information som möjligt om de värmepumpar du är intresserad av. Men vilka tester görs egentligen på värmepumpar och hur bra hjälp är ett testresultat inför ett värmepumpsköp? Det undersöker vi i det här blogginlägget.

Om tester och besparing. 
Det finns ett par olika institut som gör tester av värmepumpar med jämna mellanrum. Energimyndigheten och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) är två av de största. Dessa båda institut fokuserar till största delen på värmepumpens energieffektivitet och besparing när de avgör vilken värmepump som får högst betyg. På senare år har även försäkringsbolaget Folksam börjat jämföra olika värmepumpar mot varandra. De har en liten annan vinkling, där syftet är att hjälpa kunden att välja en värmepump som både håller en hög kvalitet och är bra för miljön. Parallellt med sina tester tittar de även närmare på skadeärenden och reparationskostnader för värmepumpar. Baserat på utvärderingen ges sedan de bästa värmepumparna betyget ”Bra val”. I Folksams senaste rapport har följande berg-, jord- och sjövärmepumpar fått det omdömet:

Bra val enligt Folksam:

  • IVT Geo 312C
  • IVT Geo 412C
  • Bosch Compress 7000 LW/M
  • Bosch Compress 7000i LW/M
  • Nibe F1245
  • Nibe F1255
  • Thermia Diplomat Inverter (Duo)
  • Vaillant Flexocompact VWF
  • Viessmann Vitolocal 333-G
  • Viessmann Vitolocal 343-G


För att se en detaljerad lista över samtliga testade värmepumpar kan du gå in på https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/test-av-varmepumpar

Anlita en certifierad återförsäljare.
Skillnaderna i besparing mellan olika värmepumpar är som regel väldigt små. Ofta skiljer det bara någon hundralapp i årlig besparing mellan topptillverkarnas produkter. Något som du bör väga in i ditt val av värmepump är därför förutom testresultat även det intryck du får av din återförsäljare. Det är återförsäljaren som ska hjälpa dig hela vägen – från valet av den bästa lösningen för ditt behov till installationen. Att dimensionera ett värmesystem precis rätt kan faktiskt spara betydligt mer pengar än tekniska funktioner i själva värmepumpen. Titta också närmare på garanti- och försäkringsvillkor. En värmepump är en stor investering som fyller en viktig funktion i ditt hem. Det gör det desto viktigare att du har ett bra skydd om något skulle hända.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Bra val , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.