Ett år med din värmepump.

Av Anders Birgersson, 29 december 2016

bergvarmepump.jpg365 dagar är lång tid, oavsett om du är människa eller värmepump. I det här blogginlägget tänker vi undersöka vad som egentligen händer i din värmepump under ett år.

Ett heltidsjobb.  
En värmepump är en avancerad konstruktion, med en mängd olika komponenter som samverkar. Det är kritiskt att allting fungerar som det ska för att uppvärmningen av ditt hus ska fungera. Särskilt under vinterhalvåret är det viktigt att värmepumpen levererar, varje minut. På ett helår arbetar värmepumpen 3 500 timmar utan vila. Om vi jämför med en bil och antar att den skulle köra i 50 kilometer i timmen samma antal timmar hade den färdats 17 500 mil, och du hade behövt serva den knappt tolv gånger.

Service hjälper din värmepump att spara mer.
Precis som en bil kräver din värmepump regelbunden service för att fungera optimalt och minska risken för driftstopp. Dock behöver du inte serva den alls lika ofta. En service per två-tre år räcker för att säkerställa funktionen. Om du sköter om din värmepump genom att serva den regelbundet är den normala livslängden för en bergvärmepump drygt 20 år. Samtidigt finns exempel på värmepumpar installerade under tidigt 80-tal som fortfarande fungerar felfritt och ger energisnål värme. De är med andra ord över 30 år gamla och har varit i drift i fler än 100 000 timmar.

Hitta servicetekniker

Intresseområden: Service , Spara mer , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.