Vilken värmepump passar ditt hus?

Av Anders Birgersson, 10 januari 2017

IVT_Gruppbild.jpgÄr det dags att installera en värmepump? Det finns många olika alternativ att välja mellan, och i det här blogginlägget hjälper vi dig att lista ut vad som passar i ditt hus.

 

 

En värmepump är en investering som snabbt betalar sig. Om du exempelvis byter ut en oljepanna till en bergvärmepump eller luft/vattenvärmepump kan du sänka dina värmekostnader med upp till 80 procent. Gemensamt för alla värmepumpar är att de omvandlar lagrad solenergi direkt från din egen tomt till värme. Vilken värmepump som är rätt val beror bland annat på ditt hus, din tomt och hur mycket pengar du vill investera.

Bergvärmepump – ger den största besparingen.
Bergvärmepumpar, jordvärmepumpar och sjövärmepumpar kallas även gemensamt för vätska/vattenvärmepumpar. De hämtar sin energi från berggrunden, jordytan eller sjövattnet och är de allra mest energibesparande värmepumparna. De kan sänka dina värmekostnader med upp till 80 procent. Dessutom ökar värdet på ditt hus eftersom du har investerat i en energisnål och miljövänlig anläggning som kommer att ge värme under väldigt lång tid.

Luft/vattenvärmepump – en mindre investering.
En värmepump som hämtar värme från uteluften är ett bra alternativ om du inte kan installera en bergvärmepump, jordvärmepump eller sjövärmepump. Eftersom installationen av en luft/vattenvärmepump inte kräver några ingrepp på din tomt är också investeringskostnaden lägre jämfört med de flesta andra värmepumpar som producerar både värme och varmvatten.

Frånluftsvärmepump – för ett sundare inomhusklimat.
Frånluftsvärmepumpen återvinner värmen som redan finns i ditt hus och som annars hade ventilerats ut. Förutom värme och varmvatten ger den också en effektiv ventilation och ett sundare inomhusklimat. Frånluftsvärme passar dig som har ett hus med inbyggd ventilation, vilket förekommer i hus byggda från 1970-talet och framåt.

Luft/luftvärmepump – både värmer och kyler villan.
Värmer du ditt hus med direktverkande el? Då är luft/luftvärmepumpen ett miljövänligt alternativ som sänker dina kostnader rejält. Energi hämtas från utomhusluften och omvandlas till värme i ditt hus. En skön bonus är att luft/luftvärmepumpen även kan ge svalkande kyla till låg kostnad under de varmaste sommardagarna.

Gör vårt snabbtest för att få reda på vilken värmepump som passar dig bäst.

Välj rätt

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Luft/luftvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.