Värmepumpens historia – från 1834 till 400 000

Av Anders Birgersson, 16 april 2015

Värmepumpen är en av människans största uppfinningar – åtminstone om svenskarna själva får tycka till om saken. I den här artikeln utforskar vi värmepumpens historia och uppmärksammar samtidigt ett imponerande jubileum.

 

Värmepumpen är en av människans största uppfinningar. Åtminstone om svenskarna själva får tycka till om saken. Inför sin stora utställning ”100 innovationer” lät Tekniska Muséet i Stockholm svenska folket välja de viktigaste innovationerna genom tiderna. Värmepumpen kvalade enkelt in och representerades på utställningen av en Svanenmärkt bergvärmepump från IVT.

En förnybar energikälla.
Det som är så smart med värmepumpen är att den utnyttjar lokal, lagrad solenergi från mark, berg, luft eller grundvatten som finns på din egen tomt eller i direkt anslutning till den. Värmepumpen likställs med solenergi och ingår därför i EU:s förnybarhetsdirektiv.

En resa som börjar 1834.
Lite förenklat brukar man ibland säga att en värmepump är som ett omvänt kylskåp. Kylskåpet flyttar värme inifrån och ut, medan värmepumpen gör precis tvärtom och flyttar värme utifrån och in. Den första konstruktionen som kan liknas vid en värmepump var faktiskt till just för att kyla vätskor eller göra isbitar. Det var Jacob Perkins som uppfann den och året var 1834. Den österrikiske ingenjören Peter Ritter von Rittinger förfinade konceptet och byggde världens första värmepump som faktiskt gjorde vad namnet antyder. Det här var år 1856 och en verklig milstolpe i den förnybara energins historia. Till Sverige kom den första värmepumpen avsedd för bostäder först 1948. Den använde värme från en ladugård och kallades ”Kovärmeanläggning”.

Oljepriset banade väg för nya värmekällor.
Under 1970-talet ökade intresset för värmepumpar markant. Anledningen var oljekrisen som gjorde att kostnaden för uppvärmning med olja steg avsevärt. Samtidigt blev miljöfrågan allt viktigare, vilket banade väg för de förnybara energikällorna. Det är också under den här perioden som Småland får en huvudroll i utvecklingen av framtidens värmesystem. Flera av våra största svenska tillverkare finns här – exempelvis IVT som 1970 lanserar Sveriges första ytjordvärmepumpar och sedermera även Sveriges första bergvärmepump år 1977.

400 000 värmepumpar.
Under april månad 2015 passerar IVT milstolpen med 400 000 installerade värmepumpar i Sverige. Det befäster värmepumpens position som den självklara arvtagaren till de äldre värmesystemen. Utvecklingen har gått snabbt framåt och dagens värmepumpar är så effektiva att du får upp till fem kWh värmeenergi tillbaka för varje kWh energi du tillför.

Se hur mycket du kan spara, gör en kalkyl!

Välj rätt

Eller skicka en förfrågan till oss så blir du kontaktad av en återförsäljare.

Förfrågan om värmepump!

Utställningen 100 innovationer är Tekniska Muséets största egenproducerade utställning någonsin. Läs gärna mer om den och de uppfinningar som svenska folket röstat fram på 100innovationer.com

Intresseområden: berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Driftkostnad , Energi , Miljö

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 15 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.