Värmepodden, avsnitt 1: Därför borde du också ha en värmepump.

Av Anders Birgersson, 24 januari 2019

PoddI premiäravsnittet av Sveriges första (och enda?) podd om värmepumpar går vi igenom det mest grundläggande. Varför har värmepumpen blivit så populär? Vilka olika typer av värmepumpar finns? Och hur står sig värmepumpen jämfört med andra energikällor, som fjärrvärme? I studion har vi samlat specialisterna Elisabeth Månsson och Oskar Scholtz, som under ledning av moderator Frida Zetterström diskuterar stort och smått om värme och värmepumpar.

Lyssna här, eller i din favorit-app för poddar.

Kille
Här följer några utdrag från samtalet.


Vilka frågor är vanligast när ni möter en kund för första gången?

”Det kan vara allt möjligt. Ska jag ha en värmepump? Vilken typ av värmepump? Går det att borra där jag bor? Pris kommer också in tidigt i diskussionen. Många är felinformerade och tror att det är dyrare än vad det egentligen är. Bara för att en värmepump kostade 150 000 hos grannen är det inte säkert att det behöver göra det i ditt fall. Varje hus är unikt.”

Hur fungerar en värmepump?

”Man kan prata i timmar om detta, beroende på hur ingående man vill förklara. Men enkelt beskrivet så hämtar en värmepump lagrad solenergi som finns på din egen tomt – antingen i marken eller i luften – och omvandlar den till värme och varmvatten till ditt hus. Det är alltså en helt förnybar värmekälla som ger många gånger fler värmeenergi jämfört med den energi som krävs för att driva värmepumpen. Och det är ju det som allt handlar om till slut. Vad blir driftskostnaden och vad kostar investeringen? Och här är värmepumpen så populär just därför att den är så konkurrenskraftig.”

Vilka är värmepumpens stora fördelar?

”En stor fördel är att den inte kräver någon arbetsinsats, utan sköter sig själv. Jämför man med ved eller pellets så kräver dessa mycket tid och arbete. För vissa äldre kunder blir det också en fråga om man orkar kånka ved ner till källaren. Den andra stora fördelen är som vi nämnt tidigare den låga värmekostnaden. Jämfört med olja och el, som blivit allt dyrare med tiden, så är värmepumpen väldigt konkurrenskraftig.”

Värmepumpar

”Man brukar dela upp dem i markvärmepumpar och luftvärmepumpar. Bland markvärmepumparna finns bergvärme och jordvärme, men även sjövärme och grundvattenvärme räknas hit. När det gäller luftvärmepumparna finns luft/vattenvärmepumpar som utvinner energi ur luften och producerar både värme och varmvatten. Luft/luftvärmepumpar däremot är mer som en air condition, de blåser in värmen i ditt hus och kan inte producera något varmvatten. Till sist har vi också frånluftsvärmepumpar. De återvinner ventilationsluften i ditt hus som annars bara hade ventilerats ut.”

Följ länken nedan för att se filmer om hur de olika värmepumparna fungerar.

SÅ FUNKAR EN VÄRMEPUMP

Hur vet man vilken värmepump man ska välja?”Det beror helt på vilka förutsättningar man har. Om man till exempel inte kan borra på sin tomt, så är det uteslutet med bergvärme. Sedan finns det också fall där det går att borra, men det är väldigt dyrt på grund av de geologiska förutsättningarna. Då får man titta på de olika alternativen och väga investeringskostnaden mot besparingen. Det är därför det är så viktigt att vända sig till en specialist för att få bra rådgivning som underlättar beslutet.”

Vad ska man tänka på när man väljer installatör?”Här är erfarenheten viktig. Se till att det är en certifierad installatör. Hör dig för med grannar eller andra bekanta som kanske känner till den du funderar på att anlita. Det är också viktigt att titta närmare på vad det är du köper. Titta på vad som ingår i offerten, och vad det är för värmepump du får. Är det ett känt fabrikat? Är den utvecklad för nordiska förhållanden? Har den bra garantier så att du är skyddad om något händer?”

Via länken nedan hittar du certifierade specialister på värmepumpar nära dig.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Att välja värmepump , Byta till värmepump , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.