Varför väljer allt fler inverterstyrd värmepump?

Av Urban Jonsson, 21 mars 2019

KilleBland luft/luftvärmepumpar har det länge varit vanligt med inverterstyrda kompressorer. Nu har tekniken på allvar slagit igenom också bland andra typer av värmepumpar, till exempel bergvärme. Men vad innebär tekniken och varför ökar den i popularitet?

Traditionell kompressorteknik bygger på start och stopp. Det innebär att värmepumpen antingen jobbar för fullt – eller inte alls. Vi kan jämföra med något så enkelt som en belysning utan dimmer. Det är antingen på eller av som gäller, och en värmepump med vanlig kompressor växlar mellan dessa lägen för att försöka balansera rumstemperaturen så att den hamnar på önskad nivå.

Inverterkompressorn följer husets värmebehov.
Innan vi går vidare och beskriver skillnaden mellan klassisk kompressorstyrning och inverterstyrning, så är det viktigt att känna till att det finns många begrepp för samma teknik. Inverterstyrning kallas även frekvensstyrning eller varvtalsstyrning. Och faktum är att det ger en fingervisning om hur tekniken fungerar. Det fina med den inverterstyrda kompressorn är att den kan anpassa sin hastighet – sitt varvtal – efter det värmebehov du har just för tillfället. Det ger en betydligt mjukare drift och en jämn temperatur.

Störst skillnad är det vid normala vintertemperaturer och kallare höst- och vårdagar. Då arbetar en klassisk kompressor i väldigt korta cykler eftersom huset snabbt kyls ned så fort värmepumpen stannar. Inverterkompressorn går istället på lågvarv och levererar precis rätt mängd värme till huset. Det är mer skonsamt för värmepumpens komponenter, det ger en generellt lägre ljudnivå och inte minst en större besparing. Med det här i åtanke är det knappast särskilt märkligt att invertertekniken blir allt vanligare även bland luft/vattenvärmepumpar, bergvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar.

Spapump

Så, vilka är nackdelarna med invertertekniken?
Som så ofta kommer förfinad teknik med en högre prislapp. En inverterstyrd värmepump är i normalfallet dyrare än en modell utan. Samtidigt installeras värmepumpar med klassisk kompressorteknik ofta ihop med en så kallad arbetstank. Arbetstanken ger en större vattenvolym att värma upp, vilket leder till färre start och stopp och därmed bättre driftsekonomi, men den kommer förstås med en ökad prislapp för värmesystemet – något många inte är medvetna om när de jämför priser på nätet. En inverterstyrd värmepump behöver ingen arbetstank och därför blir den totala installationskostnaden för de båda alternativen ändå i princip likvärdig.

Något som du också behöver vara uppmärksam på är värmepumpens övriga komponenter. En inverterstyrd kompressor kräver att även cirkulationspumpar och fläktar i värmepumpen är inverterstyrda för att ge en optimal drift utan energiförluster. Se till att din värmepump har inbyggda A-klassade och varvtalsreglerade cirkulationspumpar för att vara säker på att få ut den fulla potentialen av din inverterkompressor.

Har du frågor om värmepumpar eller vill du ha en offert på bergvärme? Kontakta en certifierad specialist nära dig eller skicka en offertförfrågan.

HITTA SPECIALIST

Få offert på värmepump

Intresseområden: Att välja värmepump , Byta till värmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Värmepump , Jordvärme , Inverter

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.