Allt du behöver veta om luftkonditionering med bergvärme.

Av Urban Jonsson, 03 april 2019

hundAtt en bergvärmepump levererar billig, förnybar värme har de allra flesta koll på. Men det är betydligt färre som vet att den också kan fungera som kylaggregat under varma sommardagar. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur tekniken fungerar och varför det är så billigt att kyla ner till exempel sovrummet med en bergvärmepump.

En komplett klimatanläggning.
För att beskriva hur det fungerar med kyldrift och bergvärme börjar vi längst ner, i borrhålet. Här är temperaturen relativt konstant under året. På vintern stabiliseras den runt 0 grader och på sommaren ökar den några grader. Poängen är att i borrhålet har vi tillgång till kyla året runt, även när sommaren är som allra varmast. Vi behöver alltså inte förbruka någon energi för att kyla ner luften. Allt som krävs är att cirkulera vätskan i borrhålskollektorn till ett luftbatteri, som sedan sprider sval luft i huset. Det är därför tekniken ofta kallas frikyla. Andra namn är naturkyla och komfortkyla.

Hur sprids kylan i hemmet?
Naturkyla fungerar som en AC för inomhusbruk. Ett fläktelement ansluts till värmepumpen via ett diskret minivattensystem, där kylan från borrhålet används för att blåsa sval luft till de utrymmen där du har behov av luftkonditioneringen. Ett svalt sovrum är alltid skönt, och många uppskattar att kunna reglera temperaturen i uterummet, till exempel. Med bergvärme och luftkonditionering i kombination är det enda du behöver göra att ställa in önskad temperatur på fläktelementet, så sköts resten automatiskt. Jämfört med en traditionell AC blir driftkostnaden oerhört låg. I de flesta fall inte mer än kostnaden motsvarande att driva en tradionell glödlampa.
Bergvärmeinstallationen behöver kompletteras med fläktelement så klart, och kondensisolerade rör. Sedan finns allt på plats för att få billig luftkonditionering direkt från din bergvärmepump.

skog_vatten

Varmvatten och svalka i kombination.
Till skillnad från en luft/luftvärmepump, som du antingen ställer in på kyldrift eller värmedrift, så kan bergvärmepumpen dessutom fortsätta producera varmvatten precis som vanligt även om den används för luftkonditionering. Ytterligare en fördel är att överskottsvärmen skickas tillbaka till borrhålet och återladdar det. Det gör att effektiviteten ökar lite grann när vintern kommer och värmebehovet ökar igen. Vill du veta mer om hur en bergvärmepump fungerar och hur energin transporteras från borrhålet? Då rekommenderar vi den här filmen.

Se filmen om bergvärme

Vill du prata med en specialist på bergvärme och naturkyla som kan ge dig råd och en kostnadsfri offert på installationen? Du hittar enkelt din närmaste här.

HITTA SPECIALIST

Intresseområden: Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Jordvärme , Kyla

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.