Vad ska du tänka på vid utbyte av en frånluftsvärmepump?

Av Anders Birgersson, 11 november 2015

vaderkvarnSedan i mitten av 1980-talet sitter frånluftsvärmepumpar mer eller mindre som standard i svenska villor och bostadsrätter. De är små till måttet, kräver samma utrymme som en vanlig garderob och producerar energisnål värme och varmvatten. Energin hämtas från ventilationsluften, så värmepumpen är faktiskt också ett ventilationsaggregat. När den gamla värmepumpen behöver bytas ut finns det ett par alternativ som kan ersätta den – här lyfter vi fram några av dem.

 

Vad ska du tänka på vid utbyte av en frånluftsvärmepump?
Sedan i mitten av 1980-talet sitter frånluftsvärmepumpar mer eller mindre som standard i svenska villor och bostadsrätter. De är små till måttet, kräver samma utrymme som en vanlig garderob och producerar energisnål värme och varmvatten. Energin hämtas från ventilationsluften, så värmepumpen är faktiskt också ett ventilationsaggregat. När den gamla värmepumpen behöver bytas ut finns det ett par alternativ som kan ersätta den – här lyfter vi fram några av dem.

Vilken typ av värmepump ska jag välja?
Väldigt få väljer något annat än att skaffa en ny värmepump när den gamla går sönder, mycket tack vare den låga driftkostnaden. Kanske inte så överraskande så väljer de allra flesta helt enkelt en ny frånluftsvärmepump. Dagens värmepumpar är mer effektiva och har ofta en riktigt bra varmvattenkomfort. Fördelen med detta är att varmvattnet räcker till flera och riktigt långa duschar eller till att fylla ett vanligt badkar.

Blogg_Vent302

Det finns också nya så kallade inverterstyrda (varvtalsreglerade)
frånluftsvärmepumpar som är ännu effektivare. Tänk dock på att det finns begränsningar i hur ventilationssystemet är byggt då det med denna typ av värmepump kan uppstå kondens utanpå ventilationskanalen som leder ut den “gamla luften”. I vissa fall kan kanalen i efterhand förses med extra och rätt typ av isolering för att förhindra detta. Låt därför alltid en återförsäljare med specialistkunskap avgöra om det är lämpligt med den typen av inverterstyrd frånluftsvärmepump.

villa

Bergvärme som alternativ.
Ett alternativ till frånluftsvärmepumpen kan vara en bergvärmepump – den kräver kanske något större plats beroende på hur installationsutrymmet ser ut. Fördelen är att driftkostnaden blir betydligt lägre jämfört med en frånluftsvärmpump, till och med jämfört med de nya och större inverterstyrda frånluftsvärmepumparna. Elräkningen kan bli uppåt 5.000– 8000:-/år lägre jämfört med den gamla frånluftsvärmepumpen. En återförsäljare kan förstås räkna ut mer exakt hur mycket du sparar, något som är helt kostnadsfritt.

För- och nackdelar med olika värmepumpar.

Ny motsvarande modell av frånluftsvärmepump.
+ Betydligt bättre varmvattenkomfort (beroende på märke och modell)
+ Lägsta investeringskostnad

Ny inverterstyrd frånluftsvärmepump.
+ Högre besparing
- Begräsningar i ventilationssystemet

Ny bergvärmepump.
+ Lägsta möjliga driftskostnad
- Högre investeringskostnad

Se filmen om frånluftsvärme

BESTÄLL OFFERT

Intresseområden: Att välja värmepump , Energi , Frånluftsvärmepump , Driftkostnad

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.