Höj värmen och sänk kostnaderna i fjällstugan.

Av Anders Birgersson, 18 november 2015

Höj värmen och sänk uppvärmningskostnadernaDe flesta fritidshus i fjällen värms med direktverkande el-element. Dessutom är de oftast gamla och har dåliga termostater. Den typen av uppvärmning innebär en onödigt hög kostnad. Det finns nämligen en enkel lösning.

 

Luft/luftvärmepump med underhållsvärme.
En luft/luftvärmepump är ett utmärkt alternativ för dig som har direktverkande el. Förutom att värmepumpen ger energisnål värme hjälper den med sin luftström värmen att förflytta sig från elementen vidare ut i rummet. På så sätt uppnås snabbt en jämn och behaglig temperatur utan brännheta radiatorer. Samma princip gäller om du har en kakelugn eller kamin i ditt hus. På köpet får du dessutom möjlighet till svalkande kyla under varma dagar, renare inomhusluft och underhållsvärme.

Miljövänlig värme, direkt från luften.
Principen med en luft/luftvärmepump är lika enkel som den är miljövänlig. Tekniken går ut på att ta vara på värmeenergin i luften utanför ditt hus och sedan sprida luftburen värme inne i huset. Omvänt kan du också få kyla under varma dagar. Luft/luftvärmepumpen består av två delar, en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen placeras intill husväggen och sammankopplas med inomhusdelen som placeras där värmen når ut till så stor del av huset som möjligt. Utomhusdelen behöver monteras en bit upp på fasaden för att undvika att den begravs i snömassor.

Skyddar mot fukt och mögel.
I fritidshus är det viktigt att kylan hålls borta för att undvika problem med fukt och mögel. Funktionen för 10 graders underhållsvärme ger låg uppvärmningskostnad och håller fukt och råkyla borta. Om du dessutom väljer en luft/luftvärmepump med fjärrstyrning kan du enkelt höja värmen på distans så att det är så varmt du vill ha det när du kommer fram. Flera fjärrstyrningssystem har även övervakning av temperaturen inne i stugan, så att du blir larmad vid driftstörningar. Som tillval finns även larm vid strömavbrott och rökdetektorer med mera.

Fördelar:

  • Sänkt uppvärmningskostnad
  • Underhållsvärme
  • Fjärrstyrning samt övervakning av temperaturen
  • Jämnare värme i stugan om det är högt till tak alternativt vid eldning i braskamin

Nackdelar:

  • Svårt att sprida värmen om det är många små rum

Du kan läsa mer om luft/luftvärmepumpar i vårt blogginlägg Luft/luftvärmepumpens ABC

BESTÄLL OFFERT

Intresseområden: Att välja värmepump , Miljö , Energi , Luft/luftvärmepump , Driftkostnad

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.