Tips till dig med bergvärmepump som värmesystem

Av Fredrik Holmgren, 23 januari 2015

bergvarmepumpHär kommer ett antal handfasta energispartips till dig som har en bergvärmepump installerad. I detta inlägg koncentrerar vi oss på tips kring inställningar och justeringar för att få bästa effektivitet och därmed också bästa besparing. Tipsen fungerar också för de flesta typer av luft/vattenvärmepumpar.

 

Bergvärmepumpar styrs oftast via en utomhusgivare och ibland är anläggningen kompletterad med en inomhusgivare. Utomhusgivaren styr värmepumpen att hålla temperaturen på elementvattnet på en lagom temperatur för att hålla rätt temperatur i huset – Ju kallare ute, desto varmare vatten på elementen.

Anledningen till detta är att alla värmepumpar blir betydligt effektivare ju lägre temperatur den körs på. Varje grad lägre temperatur på värmevattnet ger dig hela 3% högre effektivitet!

Du kan enkelt förbättra förutsättningarna för värmepumpen genom att;

Lufta elementen – lätt
Lufta elementen regelbundet, minst 1 gg inför varje värmesäsong och gärna någon extra kontroll under resten året. Skaffa en s.k. luftningsnyckel och stäng tillfälligt av värmepumpen. Öppna försiktigt luftningsventilen i elementets ovankant. Lufta till det kommer vatten - kontrollera trycket i värmesystemet och fyll på till rätt tryck under och efter luftningen av samtliga element utförts.

Kontrollera termostatventilerna - medelsvårt
Kontrollera att termostatventilerna står fullt öppna i de utrymmen där du vill ha full komfort.
Det händer att termostatventiler fastnar i stängt läge under sommaren och då är elementet oftast helt kallt när uppvärmningssäsongen börjar.
Demontera då termostatdelen i plast och dra lite försiktigt med en plattång i metallpinnen (spindeln). Se upp så du inte repar pinnen eller att du drar för hårt. Motionera några gånger och kontrollera sedan igen efter en tid att ventilen inte fastnat.

Håll ned inställninghen av värmekurvan - lätt
Värmekurvan är värmepumpens sätt att styra elementens temperatur efter utomhustemperaturen. Om värmen i huset blir för hög är det värmekurvan som i första hand skall justeras ned. Undvik i det längsta att strypa ner på termostatventilerna undantaget om det rör det sig om något enstaka rum. Följ tillverkarens anvisningar om hur du justerar värmekurvan,

Komplettera med rumsgivare – anlita installatör
Rumsgivaren kompenserar för vind & solpåverkan och ger därför oftast en jämnare temperatur. Givaren placeras på innervägg i en central del av huset – den plats som är mest representativ för temperaturen i huset som helhet. Undvik placering i kök eller nära eldstäder.

Rengöra smutsfilter – medelsvårt
Rengör det s.k. smutsfiltret/-en enligt tillverkarens instruktion. En bergvärmepump har ofta två filter – viktigast att kontrollera är det som sitter på värmekretsen eftersom det oftast är där som smuts ansamlas under året. Om filtret hålls rent så cirkulerar vattnet som det ska över värmepumpen och effektiviteten kan hållas hög.

Vissa av kontrollerna ovan kan du utföra själv – vill du ha hjälp så finns det förstås smidiga serviceavtal där detta ingår. Lycka till på vägen mot att spara mer energi!

Hitta servicetekniker

eller klicka här för att komma till våra servicefilmer. Scrolla en bit ner och välj film efter vilken värmepump du har.

Servicefilmer

Intresseområden: Att välja värmepump , Miljö , Energi , Berg-, jord- och sjövärmepump , Driftkostnad

Fredrik Holmgren

Fredrik arbetar sedan 5 år med att utbilda våra installatörer i hur man på bästa sätt installerar och optimerar värmepumpar för både bästa ekonomi och komfort.
Det visste du inte om Fredrik:
På sin fritid gillar han att ta en sväng med sin gamla Honda 750.