Att byta till ny bergvärmepump

Av Per Lönnström, 09 januari 2015

bergvarmepumpAllt fler berg & jordvärmepumpar börjar bli 10 år och äldre – många är uppåt 20 år gamla. Hur ska jag tänka som ägare av en äldre värmepump, och hur ska jag göra när det blir dags att byta?
Här svarar vi på de vanligaste frågorna och funderingarna.

 

Att plötsligt behöva byta värmepump innebär ofta en oförutsedd kostnad, och låter säkert inte så lockande. Men, det finns faktiskt många skäl till att se det mera positivt.

Lägre månadskostnad - Eftersom värmepumparna blivit betydligt effektivare kan man med dagens modeller spara mera – ofta flera 1000-tals kronor per år. Då krävs förstås att borrhål eller markslinga kan svara upp och tillåta ett större energiuttag – det är ju just den gröna energin från naturen som blir din besparing. Läs mer om detta nedan.

Trygghet via lång garantitid - En ny värmepump innebär också att tryggheten förlängs via en ny garantitid – vissa tillverkare lämnar upp till 10års garanti.

Nya funktioner - Nya modeller av värmepumpar har också nya funktioner som gör dem mer lättanvända eller helt enkelt ger en bekvämare vardag. T.ex kan många av dem kopplas upp på internet och styras via din smartphone.

Finansiering – Återförsäljaren kan snabbt och enkelt hjälpa till med en finansieringen. Ett utbyte måste ibland ske snabbt, speciellt om det är kallt ute, då är det extra smidigt att finansiera genom de alternativ som återförsäljaren erbjuder.

Bekymmerfritt – Du får en uppdaterad värmeanläggning som kommer att bjuda dig på skön värme till lägsta möjliga kostnad under många år framöver.

Slutligen har du två valmöjligheter – välj helt enkelt den som passar bäst för dig!

1. Byt till ny värmepump – utan att utöka borrhål/markslinga

Enklast möjliga – byt till lämplig storlek av ny värmepump. I många fall finns det marginal att använda samma borrhål eller markslinga – det kan din återförsäljare hjälpa till med att bedöma. Vissa värmepumpar har en smart funktion som balanserar energiuttaget precis mot vad borrhålet tillåter och kramar på så sätt den sista besparingen ur borrhålet. Funktionen har olika namn, IVT kallar den för BCM.

Fördelar
+ Snabbt och enkelt byte
+ Ny trygghet via ny garantitid
+ Internetuppkoppling – styrning med smartphone

Nackdelar
- Du nyttjar i vissa fall inte fullt ut den besparingsmöjlighet som finns i villan.

2. Byt till ny värmepump – och kompletteringsborra.

Du kanske äger en villa där den första värmepumpen är riktigt gammal och/eller var av en mycket liten storlek jämfört med hur man ser på dimensionering idag. Om du då vill spara betydligt mer än vad existerande borrhål eller markslinga tillåter, rekommenderas en kompletterande borrning.
I vissa fall återanvänds det gamla borrhålet helt och hållet, och i andra fall blir det ett nytt hål som kopplas ihop med det gamla.
Med denna åtgärd har du möjlighet att dra full nytta av de nya effektivare värmepumparna. Det innebär en betydligt högre besparing jämfört med tidigare.

Fördelar
+ Största möjliga besparing
+ Ny trygghet via ny garantitid
+ Internetuppkoppling – styrning med smartphone

Nackdelar
- Högre investeringskostnad jämfört med alternativ 1.

För den med lite framförhållning finns möjlighet att vara bättre förberedd på ett byte än att plötsligt stå inför faktum. Se t.ex till att utföra service på din existerande värmepump – det ger en bra signal om hur väl ställt det är med din anläggning och ger dig också längsta möjliga livslängd och besparing.

Vi hoppas du fått lite råd på vägen – tveka inte att ta kontakt med en återförsäljare för vidare råd inför ett byte.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Att välja värmepump , Miljö , Energi , Berg-, jord- och sjövärmepump , Driftkostnad

Per Lönnström

Per arbetar som besiktningsman villa/fastighet hos Energipartner Sverige AB, en återförsäljare av IVTs värmepumpar.
Detta visste du inte om Per:
Han har sytt scenkläder åt ABBA samt festat en natt med Ingemar Johansson.