Sveriges mest moderna ekohus-projekt valde IVT bergvärmepump.

Eco Now House-husetTill projektet Eco Now House valdes IVT bergvärmepump och med det halverades uppvärmningskostnaden. Att pumpen dessutom är snygg att se på är en trevlig bonus. I blogginlägget kan du se filmen där grundaren och VD:en för Eco Now berättar om projektet med Sveriges mest moderna ekohus.

Anders Hallström, grundare och VD Eco Now:

"Eco Now House är ett projekt som vi har initierat med målsättningen att skapa Sveriges mest moderna ekohus. Övergripande så är det viktiga för oss så är det dels att det ska vara underhållsfritt, vi vill ha så lite plast som möjligt, vi försöker vara fossilfria och det mesta av allt som vi har inkluderat här i huset ska vara så enkelt som möjligt att återvinna.

Idén med det här projektet är dels att se vilka lösningar som verkligen får effekt i real life, så att säga, och i vårt fall så ville vi dels utgå ifrån en renovering och se vilka åtgärder är det som verkligen ger effekt. Jag vill också kunna handplocka lösningar som jag som lite utav en hållbarhetsexpert har letat upp och anser som de bästa. Och jag ville med min familj boendes i huset under hela perioden, både under renovering och nu när huset är klart, göra uppmätningar och se hur effektiva de här olika inslagen verkligen har blivit.

Om vi tar bergvärme som ett exempel, har vi en devis, och det är att vi både gärna vill ha design och komfort, utan att kompromissa med hållbarhet. Där tyckte vi att IVT hade något så ovanligt som en snygg bergvärmepump, men som också låg i framkant när det gäller teknik.

Den största delen utav energiförbrukningen kommer utav uppvärmning och vi halverade faktiskt uppvärmningskostnaderna under vinterhalvåret nu, och då var vi ändå inte helt klara.

Vi samlar ju alla våra erfarenheter från den här renoveringen och de lösningar vi har gjort, på vår webbsida. Tanken är att vi skapar någon form utav portal kan man väl säga med inspiration för andra som vill renovera eller bygga nytt. Kanske kunna plocka lite guldkorn, och hitta inspiration."

Intresseområden: Att välja värmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Energi , Miljö , Uppvärmningsalternativ