Larmet går - vad gör man?

Av Urban Jonsson, 19 december 2022

Eco Now House-husetTanken med din värmepump är så klart att den ska tuffa och gå, och det gör den faktiskt större delen av tiden, men ibland kan du ändå råka ut för ett larm. Det beror långt ifrån alltid på själva värmepumpen, men om det händer kan det vara bra att ha koll på vad du själv kan göra, och kanske inte minst, vad du INTE ska göra på egen hand.

Vi har i detta inlägg sammanställt några av de vanligast förekommande larmen till bergvärme, luft/vatten och frånluft samt vad de innebär.

Fler larmkoder med förklaring och tips på vad du kan göra hittar du på våra supportsidor. www.ivt.se/support/larmkoder

Larmkod:

1081

Två huvudreglercentraler i systemet.
Detta indikerar att rumstermostaten är feladresserad.

Vad kan du göra?
Kontakta din installatör.

5246

Överhettningsskydd eller systemtrycksvakt har löst ut
Larm om överhettningsskydd kan bero på att systemtrycket i anläggningen är under 0,5 bar eller att överhettningsskyddet har löst ut.

Vad kan du göra?
Kontrollera att alla termostater är fullt öppna och lufta systemet. Instruktion för att återställa överhettningsskyddet hittar du bland våra skötselrådsfilmer. www.ivt.se/support/skotselrad

5271

Hög framledningstemperatur
Indikerar flödesproblem, ofta beroende på luft i värmesystemet, igensatt partikelfilter eller att termostaterna är nedstrypta så att flödet blir för lågt.

Vad kan du göra?
Kontrollera att termostaterna är öppna, rengör partikelfiltret och lufta värmesystemet. Instruktion för att rengöra partikelfiltret hittar du bland våra skötselrådsfilmer. www.ivt.se/support/skotselrad

5284

Varning Senaste termiska desinfektion kunde ej genomföras
Under en termisk desinfektion (legionellaspets) höjs varmvattentemperaturen till 65°C för att förhindra bakterietillväxt. Larmet indikerar att detta inte har skett och hänger ofta ihop med att elpatronseffekten begränsats.

Vad kan du göra?
Här behöver du inte göra någonting, får du en varning om att den senaste desinfektionen inte kunde genomföras kommer ett nytt försök göras följande natt.

5347

För låg spänning i strömförsörjning
Indikerar låg nätspänning. Larmet aktiveras även vid strömavbrott och visas då när värmepumpen spänningssätts igen.

Vad kan du göra?
Kontrollera säkringarna, vid upprepade varningar kontakta din el-leverantör.

5507/5508

Högtryckslarm
Ett högtryckslarm indikerar flödesproblem. Vanligaste orsaken är luft i värmesystemet, igensatt partikelfilter eller att termostaterna på värmesystemet är nerstrypta så att flödet blir för lågt.

Vad kan du göra?
Kontrollera att termostaterna är öppna, rengör partikelfiltret och lufta värmesystemet. Instruktion för att rengöra partikelfiltret hittar du bland våra skötselrådsfilmer. www.ivt.se/support/skotselrad

5596

Rengör luftfiltret
Påminner om att det är dags att rengöra luftfiltret. Larmet triggas varannan månad.

Vad kan du göra?
Rengör luftfiltret. Instruktion för att rengöra luftfiltret hittar du bland våra skötselrådsfilmer. www.ivt.se/support/skotselrad

5666/5667

Förångningstryck för lågt
Varnar för låg inomhustemperatur eller lågt luftflöde då minsta tillåtna frånluftsflöde och temperatur är beroende av varandra. 

Vad kan du göra?
Kontrollera luftflödet och rengör luftfiltret. Instruktion för hur du rengör luftfiltret hittar bland våra skötselrådsfilmer. www.ivt.se/support/skotselrad Vid återkommande larm och filtret är rent, kontakta din installatör.

 

Din värmepump är tänkt att gå i många år och tar du hand om den rätt kommer den att ge dig energieffektiv värme i många år framöver.

En enkel översyn vår och höst klarar du själv med hjälp av våra skötselråd.

Är det dags för service är det bara att höra av dig till närmsta installatör, kontaktuppgifter hittar du här: www.ivt.se/hitta-oss/

Intresseområden: Berg-, jord- och sjövärmepump , Frånluftsvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Service

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.