Så sänker du elräkningen när du har frånluftsvärmepump.

Av Anders Birgersson, 12 september 2023

Silvrig innedel IVT AeroFrånluftsvärmepumpar finns det gott om i de svenska hemmen. Många väljer den eftersom man får en komplett lösning på sitt behov av värme, varmvatten och ventilation i en och samma enhet. 

Det är dock ingen hemlighet att värmepumpseffekten är förhållandevis begränsad, och att behovet av eltillskott ökar när utetemperaturen sjunker. 

Vi ger dig 4 användbara tips inför vinterns kalla dagar.

Varför är frånluftvärmepumpens effekt begränsad?
En frånluftsvärmepump fungerar så att den återvinner energin ur luften som redan finns i huset och som annars bara skulle ha ventilerats bort. Men för att detta ska fungera måste det finnas värme i huset att återvinna.

Din frånluftsvärmepump behöver en viss temperatur
För att din frånluftsvärmepump ska fungera optimalt behöver den värme att återvinna och är temperaturen i huset för låg kommer värmepumpen att stötta upp med sin elpatron ytterligare. I huset märker du ingen skillnad, värmepumpen gör fortfarande sitt jobb, däremot kan det komma som en otrevlig överraskning på elräkningen.

 • Sänk inte temperaturen för lågt
  Den kritiska gränsen för din frånluftsvärmepump är 17 grader, sänker du temperaturen mer än så behöver elpatronen gå in och ta hela uppvärmningen eftersom det inte finns tillräckligt med värme att återvinna.

 • Använd med fördel varmvatteninställning "Komfort"
  För att undvika varierande drifttemperaturer under vinterns kalla dagar får du med inställning "Komfort" en stabilare drift när du har behov av både värme och varmvatten samtidigt.

 • Producera varmvatten utan eltillskott
  Vid "Eco+" kommer värmepumpen producera varmvatten utan eltillskott, dock kommer produkten ha svårt att uppnå önskad temperatur vid kallare dagar när värmebehovet är större.

 • Komplettera med en extra värmekälla
  Ett alternativ för att minska hur ofta din värmepump slår över på elpatron är att komplettera huset med ytterligare en värmekälla, ett perfekt alternativ är en luft/luftvärmepump.

Luft/luftvärmepumpen är till skillnad från frånluftsvärmepumpen inte begränsad till din inomhusluft utan hämtar i stället sin energi från utomhusluften vilket ger ett miljösmart och kostnadseffektivt tillskott. Tack vare luft/luftvärmepumpen får din frånluftsvärmepump en högre inomhustemperatur att återvinna och kan då göra detta utan tillskott från elpatronen, något som faktiskt kan spara hela 30-50 % av energikostnaden.

Vit luftvärmepump IVT Aero innedel i ett mörkt kök med torpstil

Ytterligare bonus med luft/luftvärmepump
Att komplettera med en luftluftvärmepump ger dig inte bara fördelar i form av lägre uppvärmningskostnader, du får också tillgång luftvärmepumpens unika funktioner som kan göra stor skillnad för ditt inomhusklimat.

• Aktiv luftrening
Alla våra luft/luftvärmepumpar är utrustade med Ion Plasmacluster®, en patenterad teknik för aktiv luftrening som vunnit många priser och fått erkännanden från flera allergiförbund världen över. Tekniken oskadliggör luftburna bakterier från virus, mögel och allergener och neutraliserar dåligt lukt orsakad av avgaser och tobaksrök.

• Behaglig svalka
Sommartid kan du slå över luft/luftvärmepumpen på kylläge och njuta av behagligt sval inomhusluft. Du får kort sagt perfekt inomhusklimat året om.

För info om hur mycket just du skulle kunna spara med en luft/luftvärmepump, kontakta en av våra återförsäljare:
Hitta ÅF

Allt om våra luft/luftvärmepumpar hittar du här: 
Till Aero-serien

Vill du läsa mer om våra frånluftsvärmepumpar? 
Till frånluftsvärmepumpen Vent 402

 

 

Intresseområden: Att välja värmepump , Energispartips , Frånluftsvärmepump , Luft/luftvärmepump , Spara mer , Uppvärmningsalternativ , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.