Kallt hemma trots värmepump?

Av Anders Birgersson, 01 november 2016

Hund_pa_golv_243px.jpgNär temperaturen vänder neråt på vintern kan det ibland kännas som att kylan även följer med in i ditt hus. Som tur är finns det oftast en enkel lösning. I det här blogginlägget går vi igenom hur du gör för att få en skön temperatur hemma.

 

Börja med värmepumpen.
Om du har en värmepump som är utvecklad för att klara vårt nordiska klimat är det normalt en väldigt stabil och driftsäker värmekälla. I dessa fall ligger felet ofta någon annanstans än i själva värmepumpen. Men för att vara säker kan du börja med att kontrollera att värmepumpen är i drift, att temperaturen är inställd på den nivå du vill ha den och att inga varningslampor indikerar att något är fel. Skulle något vara fel här är nästa steg att titta närmare i manualen och eventuellt kontakta en servicetekniker.

Värmen når fram när du öppnar termostaterna.
När du säkerställt att värmepumpen fungerar som den ska och är inställd på rätt temperatur är nästa steg att öppna termostaterna. Oavsett om du har golvvärme eller element är det viktigt för att få ut värmen ordentligt i systemet. Om du har haft helt stängda termostater en tid kan de kärva och i vissa fall kan det ha samlats luft i systemet. Om du upplever att värmen är ojämnt fördelad över en golvyta eller ett element när du känner på det är det ett tecken på att du har just luft i systemet. I det här blogginlägget som vi tidigare publicerat hittar du information om hur du gör för att avlufta: http://blogg.ivt.se/energispararen/tips-till-dig-med-varmepump

Helt öppna termostater är grundregeln.
För de allra flesta bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar är det bästa att ha termostaterna på full värme, och det är en rekommendation som gäller både element och golvvärme. Om du har enstaka rum med stark solinstrålning, eller sovrum där du vill ha en svalare temperatur, kan du dock begränsa värmetillförseln något med hjälp av termostaten.

Får du fortfarande inte ordning på värmen i ditt hem trots att du provat allt ovan? Försök med att höja värmen på värmepumpens reglercentral och vänta något dygn. Om det ändå inte blir varmare klickar du på knappen nedan för att hitta en servicetekniker som kan hjälpa dig.

Hitta servicetekniker 

Intresseområden: Service , energispartips , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 15 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.