Hur du får lägre elförbrukning med din frånluftvärmepump

Av Anders Birgersson, 18 oktober 2016

Filmbild_luft_high_1.jpg När vintern närmar sig och temperaturen stadigt kryper neråt sätts ditt värmesystem på prov. Merparten av alla villor byggda från 1970-talet och senare är försedda med en så kallad frånluftvärmepump som hämtar energin från ventilationsluften. Även om värmepumpen är effektiv så är energin i ventilationsluften begränsad och elpatronen får arbeta som komplement, med en dyrare elräkning som följd. 

 

Låt en luft/luftvärmepump arbeta istället för elpatronen. 
Ett smart komplement till en frånluftsvärmepump som inte klarar av så stor del av ditt hus energibehov är att installera en luft/luftvärmepump. De båda värmepumparna samverkar då för att hålla nere din elkostnad. 

En smidig och billig installation. 
Luft/luftvärmepumpar är ett billigt alternativ jämfört med andra typer av värmepumpar. I normala fall kan du få en bra luft/luftvärmepump anpassad för nordiska förhållanden för under 20 000 kronor. I det riktvärdet ingår även installationen, förutsatt att du utnyttjar ROT-avdraget fullt ut. Hur kort återbetalningstiden blir på luft/luftvärmepumpen beror till stor del på hur din frånluftsvärmepump är dimensionerad. Om elpatronen har behövt arbeta mycket, blir också återbetalningstiden kortare. I vanliga fall brukar man räkna med att en luft/luftvärmepump har sparat in summan den kostade att installera på ett par år.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?
Till skillnad från frånluftsvärmepumpen hämtar luft/luftvärmepumpen sin energi ifrån utomhusluften. Det gör att det har en oändlig källa till energi, medan frånluftsvärmepumpen är begränsad till ventilationsluften inne i ditt hus. Vid riktigt kalla temperaturer blir så klart effekten från luft/luftvärmepumpen lägre, men de värmepumpar som är anpassade för nordiskt klimat fortsätter att leverera energisnål värme även när det är så kallt som tjugo minusgrader. Och de är definitivt ett bra komplement till många redan installerade frånluftsvärmepumpar. 

Fler fördelar med luft/luftvärmepump.
Du får inte bara värme med en luft/luftvärmepump. Den ger flera fördelar som du inte får med din frånluftsvärmepump. Här är några exempel.

  • Du kan låta luft/luftvärmepumpen kyla ditt hem under de varmaste sommardagarna. 
  • Luftspridning – luft/luftvärmepumpens fläkt sprider värmen effektivt.  
  • Många luft/luftvärmepumpar är dessutom utrustade med luftrening som motverkar mögel, damm, bakterier och virus. 

Vill du veta mer om luft/luftvärmepumpar?
Till luft/luftvärmepumpens ABC

 Vill du komma i kontakt med en specialist? 
HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Luft/luftvärmepump , Energispartips , Spara mer , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.