Hur får jag varmt och skönt i min källare?

Av Anders Birgersson, 04 oktober 2016

garage.jpgI takt med att Sveriges oljepannor bytts mot värmepumpar har plötsligt källaren blivit mer än ett rum för förvaring. Oavsett om du vill använda källaren som SPA, ungdomsrum eller TV-rum är det såklart viktigt att det är lagom varmt och att du motverkar fuktskador. I det här blogginlägget går vi igenom hur du som har värmepump får en behaglig temperatur i källaren.

 

Öppna termostaterna.
Oavsett om du har golvvärme eller element är det första du bör göra att öppna termostaterna. Det får ut värmen genom elementen eller golvslingorna. Om de varit helt stängda under en längre tid kan de kärva och det kan även finnas luft i systemet. Kommer det ingen värme beror det förmodligen på detta.

Värme på sommaren.
Även under sommaren kan källaren ha behov av att värmas upp litegrann. Många bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar har en funktion för att släppa fram lagom varmt elementvatten även under sommarhalvåret. Kontroller i din manual vad som gäller för din värmepump.

Saknar du element och golvvärme i källaren?
Ett bra alternativ är i så fall att installera en luft/luftvärmepump. Den sätter luften i rörelse, vilket ger ett sundare klimat i källaren. Dessutom ger den värme till en väldigt låg kostnad. Jämfört med eluppvärmning minskar värmekostnaden med upp till 50 procent. För dig som har ett vattenburet värmesystem är det ett bra alternativ att installera ett fläktelement. Det är extra effektivt eftersom det med en låg temperatur från värmepumpen avger mycket värme. Låt en certifierad installatör utföra arbetet, så får du det bästa resultatet.

Finns det ventilation i källaren?
För att inte fukt ska bli kvar i källaren behöver du en bra ventilation. Se till att öppna eventuella ventiler för att få bättre luftcirkulation, men inte för mycket eftersom det kan göra att det blir onödigt kallt. Har du dusch i källaren är det lämpligt med extra ventilation så att inte fukten blir kvar. Det finns elektriska fläktar med automatisk start för vägg eller kanalmontering att köpa i bygghandeln.


Är du intresserad av fläktelement?
HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Luft/luftvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Bergvärme , Golvvärme , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.