AirX 400S – ännu tystare för dig som bor tätt.

Av Urban Jonsson, 21 december 2021

Luft/vattenvärmepump innedelar och utedel2014 lanserades luft/vattenvärmepumpen AirX 400, vår än idag mest effektiva värmepump utan borrhål. Nu utökas AirX-familjen med ytterligare en medlem – AirX 400S, en faktiskt ännu tystare modell, perfekt anpassad för villor i tätbebyggt område.

 

AirX 400S levereras i två olika effektstorlekar, 7 och 9 kW, för att dämpa ljudnivån har utedelen försetts med en ljudkåpa framför fläkten vilket inte bara ger ett stilrent intryck utan också, tillsammans med ny ljudisolering och optimering av både fläkthastighet och kompressorvarvtal, faktiskt gör den till en av marknadens tystaste värmepumpar.

Hur tyst är den?
Att beskriva en ljudnivå är aldrig enkelt men för att ge dig en uppfattning ska vi ändå försöka oss på en liten jämförelse. Vi tar hjälp av två experter, Trafikverket som dagligen jobbar med mätningar av ljud och bullernivåer och Audionova som specialiserat sig på hörselskydd och hörapparater.

I tester som gjorts är 35 dB(A) satt som ett riktvärde för utomhusenheterna, ljudnivån jämförs av Trafikverket som ”vindprassel” och av Audionova som ”en viskning eller andningsljud”.

Vad är då skillnaden i praktiken?
Ljudnivån på utedelen för en AirX kan vid tyst drift mätas upp till 35 dB(A) på 5,6 meters avstånd från utomhusenheten, för AirX 400S sjunker ljudnivån till motsvarande nivå redan på 2,8 meters avstånd, i praktiken innebär det en tystare utemiljö både för dig och dina grannar och väl lämpat för installation i tätbebyggda områden.

Hur vi uppfattar ljuden är dock olika från person till person, men vi kan nog alla enas om att särskilt högt är det inte. Helt tyst blir det dock aldrig med en luft/vattenvärmepump, tekniken bygger ju trots allt på en fläkt som drar in luft utifrån för att värme ska kunna återvinnas - enkelt, ekonomisk och klimatsmart!

Luft/vattenvärmepump AirX 400S utedel framför hus

Varför ska du välja en AirX?
Med AirX 400 eller AirX 400S får du en värmepump som är så effektiv att besparingen kan jämföras med bergvärme, skillnaden är att du slipper borra.

Luft/vattenvärmepumparna i AirX-serien är inverterstyrda, viket innebär att kompressorn automatisk anpassar värmeproduktionen efter husets behov. Det blir alltså inga hårda start och stopp som med en traditionell kompressor utan du får en mjuk och tyst drift, jämnare temperatur och inte minst lägre elförbrukning.

AirX är ett flexibelt val
AirX 400 och AirX 400S finns i flera olika effektstorlekar (5-17 kW), de levereras med eller utan varmvattenberedare och kan tack vare de olika fronterna, standard vit plåt eller stilren glasfront i svart eller vitt, enkelt anpassas efter din inredning.

Med sin intelligenta teknik anpassar AirX driften helt på egen hand, för den som vill justera inställningarna finns möjligheten enkelt i värmepumpens lättanvända menysystem eller med fjärrstyrning i tillhörande app.

Allt om AirX-modellerna hittar du här

Intresseområden: Att välja värmepump , Luft/vattenvärmepump , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.