5 tips till dig som ska köpa frånluftsvärmepump.

Av Urban Jonsson, 13 oktober 2021

Vent 402En frånluftsvärmepump återvinner värmen i luften som redan finns i ditt hus och kan därmed producera värme och varmvatten till en låg kostnad. Frånluftsvärmepumpar förekommer ofta i hus byggda på 80-talet och framåt och är ett riktigt bra alternativ för att lösa behovet av ventilation, värme och varmvatten i mindre hus eller bostadsrätter.

Vad är det då som skiljer en frånluftsvärmepump från andra värmepumpar och vad är viktigt att tänka på om man funderar på att skaffa en? Nedan listar vi lite fördelar och tips som kan vara bra att ha koll på.

Förbättra ditt inomhusklimat
En frånluftsvärmepump återvinner energin ur den luft som finns i huset och annars skulle ventilerats ut och skapar i samma process ett kontinuerligt utbyte av inomhusluften. I praktiken byts inomhusluften ut hela tolv gånger per dygn. För dig som värnar om en sund och välventilerad inomhusmiljö är därför frånluftvärme ett utmärkt val som inte bara är effektivt och miljövänligt utan också bra för din hälsa.

Kontrollera att du har rätt ventilation
För att du ska kunna installera en frånluftsvärmepump behöver ditt hus vara utrustat med mekanisk frånluftsventilation. Som regel finns den här typen av ventilation i hus byggda från mitten av 1970-talet och framåt. För dig i lite äldre hus kan det finnas begränsningar beroende på hur systemet är byggt. Är du osäker, kontakta någon av våra återförsäljare så hjälper de dig reda ut vad som gäller.

Jämför installatörer lika noga som du jämför värmepumpar
Att installera, driftsätta och justera in en värmepump är en process som kräver både noggrannhet och kunskap, därför låter vi bara våra värmepumpar installeras av certifierade återförsäljare. Det är också en av orsakerna till att vi kan lämna hela 10 års garanti på kompressorn och 6 år på värmepumpen. (Med tilläggsförsäkring kan du till och med förlänga garantin upp till 18 år.)

I valet av installatör vill vi därför framförallt råda dig att välja någon du får förtroende för, det är ju trots allt samma person du kommer att vända dig till om du vill ha svar på frågor eller hjälp med service av din värmepump framöver.

Nästa tips går faktiskt ett litet steg i förväg och gäller något att tänka på när du väl köpt och installerat din frånluftsvärmepump. För även om värmepumpen kräver minimalt med skötsel kan du faktiskt med enkla medel göra den både effektivare och mer driftsäker.

Glöm inte underhållet
För att en frånluftsvärmepump ska fungera optimalt behöver luften kunna flöda fritt genom luftfiltret, detta behöver därför en lätt rengöring varannan månad. När det ska utföras är inget du behöver bekymra dig över, värmepumpen har själv koll och ger dig en påminnelse i displayen när det är dags för rengöring. Vår och höst är det också bra att se över dina tak- och väggventiler, rengöra spillkoppen och kontrollera vattentrycket i systemet.

Ta hjälp av ett proffs
Men vårt allra bästa råd till dig som är på jakt efter en frånluftsvärmepump är faktiskt att kontakta någon av våra återförsäljare. De är specialister på det här och kan hjälpa dig att ta fram precis rätt lösning, anpassad efter just ditt hus och ditt behov.

Så tveka inte, hör av dig idag!

KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJARE

MER OM FRÅNLUFT

IVT Frånluftsvärmepump närbild display

 

Intresseområden: Att välja värmepump , Frånluftsvärmepump , Uppvärmningsalternativ

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.