Gör din luft/luftvärmepump redo för hösten.

Av Anders Birgersson, 10 augusti 2017

phr_n_luftfilter

Förhoppningsvis har du haft en varm och skön sommar där du fått användning för luft/luftvärmepumpens kylfunktion om temperaturen blivit för hög. Men det är nu vi går in i säsongen då din värmepump verkligen får visa sitt värde. Med några enkla åtgärder ser du till att den är redo att prestera på topp när kylan kommer.

 

Undvik risken för isbildning.
Luft/luftvärmepumpens utedel innehåller fläkten som förser värmepumpen med luft. Det är med andra ord avgörande att den fungerar utan störningar för att du ska få energisnål värme under hela vinterhalvåret. Det viktigaste av allt är att det inte bildas is på luft/luftvärmepumpens utedel. För att undvika det behöver du kontrollera att avfrostningsvattnet har utrymme att rinna undan. Om du inte har ett tak eller annat väderskydd över utedelen är det också värt att komplettera med det för att undvika risken att is eller snöras skadar värmepumpen. Rensa också rent utedelen från löv och skräp som kan ha samlats i den och som kan hindra avrinningen. Om det finns smuts inuti utedelen kontaktar du din återförsäljare eller ett serviceombud nära dig. Det kan vara farligt att arbeta i direkt anslutning till luft/luftvärmepumpens fläkt.

rengoring_utedel.jpg

Rengör filtret.
Sådär, nu är det dags att ta hand om innedelen. Här är det framförallt en sak som är viktig, och det är att rengöra filtret. Det gör du genom att ta ut och sedan dammsuga det. Det finns även en film som visar steg för steg hur du gör. Den hittar du via denna länk: Till filmarkivet

Självrengöring minskar tillväxten av mögelsvamp.
Efter sommaren och framförallt om du använt luft/luftvärmepumpens kylfunktion är det bra att aktivera självrengöring om din värmepump har det. Syftet är att avfukta insidan av inomhusdelen vilket minskar tillväxten av mögelsvamp. I filmarkivet hittar du även en film som visar hur du gör för att aktivera självrengöring: Till filmarkivet

Regelbunden service ökar besparingen.
Med jämna mellanrum är det också viktigt att låta en auktoriserad servicetekniker utföra en mer grundlig genomgång av din luft/luftvärmepump. Serviceteknikern byter ut slitna delar och optimerar inställningarna så att du får en så effektiv uppvärmning som möjligt. Regelbunden service är också många gånger en förutsättning för att tillverkarens garanti ska gälla.

Behöver du serva din värmepump?

 Hitta servicetekniker

Intresseområden: Miljö , Service , Luft/luftvärmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.