Från direktel till vattenburet – konvertera ditt värmesystem.

Av Urban Jonsson, 16 september 2015


Om du har direktverkande el och vill få en rejäl sänkning av dina värmekostnader är en konvertering till ett vattenburet värmesystem ditt bästa alternativ. Det gör det exempelvis möjligt att installera en bergvärmepump.

 

Vattenburen värme ger fler möjligheter.
Genom att konvertera till ett vattenburet värmesystem har du möjlighet att sänka din driftskostnad ordentligt. Med ett vattenburet värmesystem finns också möjlighet att i framtiden komplettera med andra typer av uppvärmningskällor som komplement till din primära värmekälla. Solpaneler är ett sådant exempel.

Så här går konverteringen till.
Vid konvertering från direktverkande el till ett vattenburet system byts samtliga el-element i huset till vattenelement och nya ledningar dras. I vissa fall kan det räcka med att endast byta ut delar av värmesystemet. Det här är ett ingrepp som naturligtvis innebär en extra investering, men över tid betalar den tillbaka sig själv genom den ökade besparingen – och dessutom höjer du värdet på ditt hus rejält.

Ett billigare alternativ till konvertering.
En lösning som inte kräver några större ingrepp i huset är att installera fläktelement, så kallade fläktkonvektorer, som blåser ut värmen i huset. Då finns även möjligheten att blåsa kall luft för att ge svalka under varma sommardagar, förutsatt att värmepumpen är utrustad med kylfunktion.

Läs också vårt blogginlägg ”Vilket uppvärmningssätt ger lägst driftskostnad”, där vi jämför priser för olika värmekällor.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Berg-, jord- och sjövärmepump , Byta till värmepump , Direktverkande el , Driftkostnad , Energi , Konvertering , ROT-avdrag

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.