Dags att byta ut din gamla bergvärmepump till en ny?

Av Urban Jonsson, 20 oktober 2017


Bergvarmepump_HQ.jpgOm din bergvärmepump har gjort sitt behöver du så klart byta ut den. Men hur går en utbytesinstallation egentligen till? Och kan man behålla sitt gamla borrhål?

Rätt kunskap är alltid lika viktigt.
Precis som vid en nyinstallation måste en specialist göra en besiktning på plats i ditt hem. Vid ett utbyte är det viktigt att man får all fakta om den redan installerade värmepumpen och borrhålet. Om du inte har information om ditt borrhål kan det finnas i registret som du hittar här

Sedan 1976 har kommunerna enligt lag registrerat uppgifter om enskilda bergvärmebrunnars läge och teknisk data som exempelvis djup, hur långt det är till berg och grundvattennivå. Om ditt borrhål är borrat 1976 eller senare är det alltså stor chans att det finns med i registret.

Till sist är det också ditt behov av värme och varmvatten som måste tas hänsyn till. Du kanske exempelvis har byggt ut huset eller skaffat en pool sedan den befintliga värmepumpen installerades. Det här blir tillsammans avgörande för vilken värmepump som ska ersätta den befintliga.

Behöver man borra nytt?Borra_for_bergvarme.jpg
Det är inget som hindrar att du använder ditt befintliga borrhål. Flera av dagens bergvärmepumpar är utrustade med styrsystem som anpassar driften så att man inte riskerar att ha ett för högt energiuttag ur borrhålet. Samtidigt kan det påverka driftsekonomin. Det är helt enkelt ett ekonomiskt ställningstagande. Begär en kalkyl utifrån att befintligt borrhål används, och en kalkyl som visar kostnad och driftsekonomi utifrån ny borrning. Tilläggsborrningen kommer förstås göra att installationen blir dyrare, men det är månadskostnaden och hur lång tid det tar innan investeringen betalat sig som är det mest intressanta.

Så hur går ett utbyte till rent praktiskt?
Om du i samråd med din installatör bestämt dig för att utnyttja ditt befintliga borrhål går installationen smidigt. Det är i praktiken bara att ta bort den gamla bergvärmepumpen och ansluta den nya. Om du istället valt att tilläggsborra är det samma tidsåtgång som för en nyinstallation. Värt att nämna är också att det inte går att garantera att man kan förlänga det befintliga borrhålet. Ofta får man istället borra ett extra och utnyttja energin i båda borrhålen.

Ett exempel från verkligheten.
I den här filmen får du möta både en kund som väljer att byta ut sin bergvärmepump och installatören som utför arbetet. Han förklarar också de viktigaste skillnaderna på en gammal bergvärmepump jämfört med en ny.

Är du intresserad av att byta ut din bergvärmepump? Kontakta en återförsäljare som är certifierad av SKVP (Svenska Kyl & Värmepumpföreningen) för en kostnadsfri offert och besparingskalkyl.

 

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE NÄRA DIG

FÅ OFFERT PÅ BERGVÄRME

Intresseområden: Bergvärme , Borrdjup , Byta till värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.