Bästa värmesystemet för hyreshus och BRF:er?

Av Lars Hoppe, 30 november 2017


Fastighet_1.jpgIdag är bergvärme en allt vanligare uppvärmning för hyreshus, bostadsrättsföreningar (BRF) och flerbostadshus. I det här blogginlägget svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi får från fastighetsägare och bostadsrättsföreningar när det gäller värme och värmesystem.

 

Vilka fördelar innebär bergvärme i en hyresfastighet?
Uppvärmningen i större byggnader som flerbostadshus och hyreshus kräver en hög kapacitet från värmesystemet och en driftsäker lösning som klarar behovet året om. Bergvärme har fördelen att den alltid ger en konstant effektivitet hela året. Systemet kan dimensioneras så att du eliminerar behovet av en elpanna som ger spetsvärme, vilket du inte kan med exempelvis en luft/vattenvärmepump. Konkret innebär det att bergvärmepumpen klarar att leverera hela värmebehovet även under de kallaste dagarna, utan att ta hjälp av en elpanna för tillskottsvärme.

Med facit i hand ger bergvärme den bästa besparingen du kan få i en hyresfastighet eller en bostadsrättsförening, trots en högre investeringskostnad. Jämför du med en luft/vattenvärmepump så överträffar bergvärmesystemet besparingen med hästlängder på 25 års sikt.

Fastighetsinstallation.jpg

Hur står sig bergvärme jämfört med fjärrvärme?
Mycket bra, men faktum är att man inte behöver välja. Det kan finnas stora fördelar med att kombinera fjärrvärme och bergvärme. Det finns flera exempel på sådana installationer, i allt från mindre hyreshus till bostadsrättsföreningar med 400 lägenheter. I fallet med bostadsrättsföreningen borrades 60 energibrunnar á 300 meter mitt i centrala Malmö och kombinerades med fjärrvärme. Det kan skilja mellan olika leverantörer, men i just Malmö är fjärrvärme väldigt billigt under sommaren, medan bergvärme är det mest ekonomiska alternativet på vintern. Dagens moderna styrsystem gör det möjligt för fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen att välja energikälla beroende på vilken taxa som är billigast. Det är den stora fördelen med att kombinera.

Vilka är de vanligaste myterna om värmepumpar?
Dels har vi myten om att det inte går att borra efter bergvärme i delar av Skåne. Idag har borrtekniken gått framåt och öppnat för borrning på platser där det tidigare inte varit möjligt. En annan myt är att bergvärmetemperaturen minskar och borrhålen fryser på vintern. Det är en kvarleva från 10-15 år sedan när vissa system dimensionerades fel. Idag finns helt andra tekniska verktyg för att hamna rätt. Ytterligare en myt är risken för legionella. Med dagens aggregat och systemlösningar så har förekomsten helt utrotats.

Vad är viktigt att tänka på när man installerar en bergvärmepump i ett flerbostadshus?
Att göra en ordentlig analys av behovet så att systemet blir korrekt dimensionerat. Räknar man exempelvis med för hög effekt eller energibehov köper man en anläggning man inte har behov av. Sedan är det viktigt att drifta systemet på rätt sätt och ha kontroll på att det fungerar som det är tänkt. Driftoptimering är något en bra leverantör kan serva kunden med. Leverantören har då sin egen inloggning och kan se hela systemet i realtid för att optimera driften så att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen får ut maximalt av investeringen.

Fastighet.jpg

Vad är särskilt viktigt för en bostadsrättsförening som funderar på att installera bergvärme?
Framförallt att ta in en duktig konsult som kan hjälpa bostadsrättsföreningen med en oberoende analys av offerter och beräkningar. Det är viktigt att inte bara titta på prislappen. Skiljer det fem till tio procent i installationskostnad mellan anbuden är det lätt att välja bort de dyrare alternativen, men jämför man driften på 25 års sikt kan den lilla merinvesteringen betala sig själv många gånger om. Så välj med långsiktighet!

HITTA DIN NÄRMASTE SPECIALIST

Intresseområden: Bergvärme , Driftkostnad , Konvertering , Fjärrvärme , Fastighetsvärmepumpar , Installation

Lars Hoppe

Lars jobbar på IVTs fastighetsavdelning och hjälper våra kunder med projektering och teknisk rådgivning. Han har ett stort intresse för hållbarhet och miljö varför han uteslutande valt att jobba med produkter som värnar om detta. Det visste du inte om Lars: Att resa och vara ute med båten är något han uppskattar mycket, dessutom surfar han, åker skidor och cyklar elmountainbike.