Värmepodden, avsnitt 5: Service gör din värmepump bättre.

Av Anders Birgersson, 22 mars 2018

varmepodden_1.jpgI det här avsnittet av Värmepodden går vi igenom frågor som varför en värmepump behöver regelbundet underhåll, vad du vinner på att serva den och hur ofta du behöver göra det. Som vanligt är det Frida Zetterström som leder samtalet och den här gången har hon specialisterna Dan Lundgren och Mikael Kallies vid sin sida.

Lyssna här, eller i din favoritapp för poddar. Du kan också läsa de viktigaste utdragen från samtalet direkt här i bloggen.

varmepodden_medverkande.jpg 

Vilka fördelar finns?
– En stor fördel är såklart tryggheten att veta att värmepumpen fungerar som den ska. Ytterligare en viktig anledning att genomföra regelbunden service är att man ser till att värmpumpen arbetar optimalt. Då säkerställer du att den håller en låg energiförbrukning under hela sin livslängd. Eftersom elen stadigt blir dyrare är det viktigt med en optimerad drift för att sänka kostnaden så mycket som möjligt.

Hur ofta behöver man serva sin värmepump?
– Varje år, och det gäller oavsett vilken typ av värmepump du har. Är du intresserad och själv håller lite ordning på värmepumpen kan det räcka med varannat eller var tredje år. Men om man som de flesta låter värmepumpen stå och sköta sig själv så är det varje år som gäller för att känna sig trygg i att man har en driftsäker maskin med så låg energiförbrukning som möjligt.

Vilka är de vanligaste felen?
– Det vanligaste är smutsiga filter som behöver bytas ut. Ser man till komponenter finns det delar i värmepumpen som slits med tiden, som fläktar och växelventiler. Dessa behöver ersättas när de har gjort sitt.

Vad ingår i en service?
– Vi rengör filter, kollar givare och se till så att det inte finns några läckage, bland annat. Vi gör en komplett genomgång av värmepumpen och ser till att den fungerar som den ska.

Vad gör jag om jag får ett larm i värmepumpen?
– I värmepumpens display får du ofta information om vad du kan göra för att åtgärda felet, exempelvis lufta systemet eller kolla filter. Om larmet fortfarande kvarstår eller om du blir osäker på något ska du kontakta en servicetekniker.

Hur är det med garantier och försäkringar vid en driftstörning?
– Om du har en garanti så täcker den kostnaden om det är fel på en komponent i värmepumpen. Då behöver du dessutom inte ge dig in i någon pappershantering, utan du kontaktar bara återförsäljaren som sålt värmepumpen till dig. Med en försäkring är det annorlunda, då är det försäkringsbolaget du får vända dig till. Varken en garanti eller en försäkring täcker dock underhållet av din värmepump. Tvärtom är det precis som med bilar – att du måste serva värmepumpen med vissa intervaller för att exempelvis din garanti ska gälla.

Vill du komma i kontakt med en servicetekniker? Via sökfunktionen hittar du certifierade tekniker som servar alla fabrikat.

Hitta servicetekniker

Lyssna på mer avsnitt av Värmepodden.

Till Värmepodden

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Service , Luft/luftvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.