Ny värmepump jämfört med en tio år gammal – vad är skillnaden?

Av Urban Jonsson, 23 februari 2017

IVT_Gruppbild.jpgTekniken tar hela tiden nya språng, och de senaste tio åren är knappast något undantag. I det här blogginlägget undersöker vi vad som hänt med värmepumparna det senaste decenniet – både när det gäller effektivitet och nya funktioner.

 

Högre effektivitet och lägre månadskostnad. 
Den mest betydelsefulla skillnaden är såklart effektiviteten. Tekniken utvecklas hela tiden för att ge så stor besparing som möjligt. Om vi tar bergvärmepumpen som ett exempel kan du ofta spara flera tusenlappar mer per år med en helt ny modell jämfört med en tio år gammal. En stor anledning till den ökade effektiviteten är att styrsystemen i värmepumparna förfinats – mer om det längre fram.

Större trygghet.
I takt med att kvaliteten på värmepumparna blir bättre ger också flera av tillverkarna bättre garantier och försäkringsvillkor än tidigare. Vissa tillverkare ger ända upp till tio års garanti på de mest kritiska komponenterna i värmepumpen, och det finns också bra möjligheter att skaffa ett förlängt skydd genom olika tilläggsförsäkringar. Något som också bekräftar bilden av att kvaliteten på värmepumpar stadigt blir bättre är rapporterna från försäkringsbolaget Folksam. Varje år gör de en granskning av värmepumparna på den svenska marknaden. Deras utmärkelse Bra val får de värmepumpar som är just ett bra val, sett till både kvalitet och miljöpåverkan. I den senaste rapporten från hösten 2016 konstaterar Folksam att allt fler modeller klarar kraven för att märkas med Bra val, vilket innebär att det har skett en kvalitetshöjning.

Reglera temperaturen i din mobil.
De senaste tio åren har värmepumparna blivit ännu bekvämare värmekällor. Ett exempel är appstyrning. Särskilt användbart är det för dig som har ett fritidshus. Du kan exempelvis enkelt reglera temperaturen direkt i din mobil. När du åker ifrån fritidshuset kan du sänka temperaturen till underhållsvärme, vilket sparar pengar och samtidigt ger tillräcklig värme för att hålla fukt och mögel borta. Inför helgen när du är på väg tillbaka igen höjer du enkelt värmen till rumstemperatur så att det är varmt och skönt lagom till du kommer fram. 

Smarta styrsystem sparar mer.
Värmepumpar är betydligt mer intelligenta idag än tidigare. En modern, bra värmepump är till exempel utrustad med ett styrsystem som automatiskt reglerar värmepumpens arbete efter husets behov av värme och varmvatten, men även efter yttre omständigheter som väder- och temperaturförändringar. En ytterligare möjlighet som finns på de allra modernaste värmepumparna är Smartgrid. Det innebär att värmepumpen kopplas direkt mot den nordiska elbörsen och anpassar sitt arbete efter elpriset. Elpriset styrs nämligen av tillgång och efterfrågan. Under de tidiga morgontimmarna, när de flesta fortfarande ligger och sover, är efterfrågan vanligtvis låg. Det innebär också att elpriset är lägre vilket värmepumpen drar nytta av.

Vill du veta mer om vad som skiljer en modern värmepump från en äldre? Kontakta din närmaste värmepumpsspecialist.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Bergvärme , Garantier , Energispartips , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.